Dušená mrkev na másle a kari

Největší audioportál na českém internetu

Jarní dobrota z mrkve | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas

Jarní dobroty z mrkve

Kdyby byla pravda, že mrkev zlepšuje zrak, vidím jako rys! Mrkve spotřebuji na kila a zvlášť teď na jaře se bez ní neobejdu ani den. 

Ingredience
  • 10 nahrubo nastrouhaných mrkví
  • 50 g másla
  • kari koření
  • garam masala
  • sůl, pepř

Zrovna naposledy to byla oblíbená nahrubo nastrouhaná dušená mrkev na másle s indickým kořením, kuskusem jako přílohou a čerstvými bylinkami. K tomu ještě navíc jemně nastrouhaná mrkev lehce okyselená šťávou z citrónu a přislazená pár kousky ananasu – tento oblíbený mrkvový salát je snadný a velmi dobrý.

Ingredience
  • Mrkvový salát
  • strouhaná mrkev
  • citronová šťáva
  • kousky ananasu z kompotu

No, a protože mrkve mám doma kila, rozhodla jsem se vyzkoušet odšťavňovač a pustit se do vynikající šťávy, kde jsou základem právě čerstvé mrkve. Okrájíme 4 středně velké mrkve, k tomu dvě menší červené řepy – šťáva pak bude mít pěkně sytou barvu, a dvě menší jablka. Všechno zbavíme slupek, jablka jádřinců a nakrájíme na menší kousky, aby je robot zvládl.

Ingredience
  • 4 mrkve
  • 2 malé červené řepy
  • 2 jablka
  • 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička medu

postupně házíme do odšťavňovače. Do hotového džusu přidáme dvě lžičky čerstvého zázvoru nastrouhaného najemno a pokud je příliš hustý, naředíme jej vodou. Můžeme i přisladit trochou medu, ale čerstvá jarní mrkev by měla být sladká sama o sobě.

autor: dak

Související

  • Trhanec na škaredou středu

    Poprvé jsem slovní spojení škaredá středa četla v dětské knížce v říkance „na škaredou středu nerada předu“, ale moudrá jsem z toho nebyla.

  • Tagliatelle s lilkovým ragú

    Těstoviny na mnoho způsobů už jsme mnohokrát vařili, věřím, že i u vás doma jsou velmi častým jídlem. Ty dnešní budou jiné díky přidané zelenině.

  • Dort mokrý pes

    Možná už jste někdy ochutnali nepečený dort ne z tvarohu, ale z piškotů a jablek! Já už mockrát, ale dosud jsem nepátrala po tom, jak se vlastně dělá.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.