Tvarůžková sekaná

Pokud chcete vyzkoušet tvarůžky i jinak než samotné nebo v bramboráku nebo smažené v trojobalu, mám tady recept na lahodnou sekanou.

Třebíčský muzikant a výtvarník Pavel Hlaváč skvěle vaří a tuhle sekanou si oblíbil, i když jde o recept jeho kamaráda. „Je to sekaná ála René Kalný.“

1 kg mletého masa

0,5 kg vepřových jater

3 balení syrečků

3 rohlíky

2 vejce

mléko

česnek podle chuti

muškátový oříšek

sůl pepř

„Vezmeme kilo mletého masa, nejlépe mix. Polovinu jater nakrájíme na kousky a druhou polovinu rozmixujeme na kaši. Rohlíky nakrájené na kousky namočíme do mléka. Vejce oříšek, sůl, pepř, česnek a syrečky nakrájené na malé kousky společně s masem a játry prohněteme, samozřejmě rukama. Ale pozor, není potřeba nijak moc solit, protože ty syrečky už jsou slané,“ upozorňuje.

„Uděláme šišku, dáme do formy třeba na biskupský chlebíček, do trouby a pečeme. Až se udělá zlatá kůrka, tak to vytáhneme, a je to hotový,“ usmívá se vášnivý kuchař.

Pokud má někdo obavy z toho, že syrečky budou v sekané příliš výrazné, nemusí se bát, ujišťuje Pavel Hlaváč: „Ta chuť syrečků se pečením vytratí, ale chytne to úplně jinou chuť, nádhernou, perfektní.“

Související

  • Sázená vejce - volská oka na několik způsobů

    Když už nevíme, co vařit, poslouží jako rychlý oběd cokoli s vejci. Omeleta, španělská tortilla, knedlík s vajíčkem nebo takzvané volské oko neboli sázené vejce.

  • Hovězí krk s bramborovou kaší

    Hovězí krk je část zvířete, která je velmi chutná, zvlášť pokud se dlouho peče, zkombinuje se se zeleninou a podává s bramborovou kaší.

  • Svíčková z pomalého hrnce

    Je to zvláštní paradox, ale pomalý hrnec nám může při přípravě jídla ušetřit nejen energii, ale i čas. Čím to je? Ukážeme si to na příkladu oblíbeného jídla české kuchyně.