Tvarůžková sekaná
Pokud chcete vyzkoušet tvarůžky i jinak než samotné nebo v bramboráku nebo smažené v trojobalu, mám tady recept na lahodnou sekanou.
Třebíčský muzikant a výtvarník Pavel Hlaváč skvěle vaří a tuhle sekanou si oblíbil, i když jde o recept jeho kamaráda. „Je to sekaná ála René Kalný.“
- 1 kg mletého masa
- 0,5 kg vepřových jater
- 3 balení syrečků
- 3 rohlíky
- 2 vejce
- mléko
- česnek podle chuti
- muškátový oříšek
- sůl pepř
„Vezmeme kilo mletého masa, nejlépe mix. Polovinu jater nakrájíme na kousky a druhou polovinu rozmixujeme na kaši. Rohlíky nakrájené na kousky namočíme do mléka. Vejce oříšek, sůl, pepř, česnek a syrečky nakrájené na malé kousky společně s masem a játry prohněteme, samozřejmě rukama. Ale pozor, není potřeba nijak moc solit, protože ty syrečky už jsou slané,“ upozorňuje.
„Uděláme šišku, dáme do formy třeba na biskupský chlebíček, do trouby a pečeme. Až se udělá zlatá kůrka, tak to vytáhneme, a je to hotový,“ usmívá se vášnivý kuchař.
Pokud má někdo obavy z toho, že syrečky budou v sekané příliš výrazné, nemusí se bát, ujišťuje Pavel Hlaváč: „Ta chuť syrečků se pečením vytratí, ale chytne to úplně jinou chuť, nádhernou, perfektní.“
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.