Sázená vejce - volská oka na několik způsobů

Když už nevíme, co vařit, poslouží jako rychlý oběd cokoli s vejci. Omeleta, španělská tortilla, knedlík s vajíčkem nebo takzvané volské oko neboli sázené vejce.

To je vůbec nejoblíbenější varianta ze všech, protože je hotová prakticky okamžitě a dá se nekonečně obměňovat a vylepšovat.

Pro 1 osobu:

2 vejce

2 plátky šunky

2 plátky sýra

sůl, pepř

pažitka

Obměna:

plátky prosciutta (slaniny, kolečka klobásky apod.)

plátky aromatičtějšího sýra (cheddar, gouda, tilsitter…)

sůl, pepř

bylinky – oregano, bazalka, tymián apod.

Vylepšení:

cherry rajčátka

baby špenát (polníček, rukola, bazalka...)

čerstvý sýr

sůl, pepř

bylinka (např. tymián)

celozrnný chléb

Základní rychlá varianta je rozpustit kousek másla na pánvičce, opatrně vyklepnout dvě vajíčka, aby žloutky zůstaly vcelku, osolit, opepřit a na talíři posypat pažitkou. Děti si oblíbily nejprve na máslo položit dva plátky šunky, opéct z jedné strany, otočit, pak rozklepnout vajíčka a na ně položit plátek sýru, vznikne takový hemenex se sýrem! Pažitka na závěr sluší i této trojkombinaci.

Prosciutto

Šunku můžeme samozřejmě vyměnit za prosciutto, slaninu nebo třeba chorizo a obyčejný plátek eidamu nahradit výraznějším sýrem a pažitku jinými bylinkami – s vajíčky úžasně chutná bazalka, to rozhodně stojí za vyzkoušení.

A teď něco trošku složitějšího. Plnohodnotný chod si připravíme, když si kromě vajec nachystáme i celozrnný chléb, cherry rajčátka, lístky špenátu, polníčku nebo rukoly a čerstvého sýra, může být i kozí.

Nejprve vhodíme na máslo rajčátka, když jsou opečená, přidáme zelené lístky a na ně rozklepneme vajíčka. Na závěr posypeme čerstvým sýrem a necháme zapéct. Ani tady nesmí chybět sůl, pepř a bylinky navrch. Kuchaři doporučují pánvičku jen lehce vytřít tukem a sázená vejce vkládat do důlků v lívanečníku, ale s tou spoustou dobrot na normální pánvi je to mnohem lepší.

autor: dak

Související

  • Vyvážený salát s vejci

    I obyčejný salát, který si většinou dáváme k hlavnímu jídlu, se může sám stát hlavním jídlem, pokud jej správně připravíme. 

  • Zapečený králík se zeleninou a vejci

    Králíka jsme dlouho neměli, vzpomněla jsem si nedávno! Jestli jste na tom stejně, pojďme si dát králíka třeba v příštích dvou dnech.

  • Mozaiková sekaná s vejci

    Miska s vařenými vajíčky už možná není tak plná, jako před pár dny, ale jestli vám dochází inspirace, co s nimi, máme dobrou radu. Cvičitelka ze žďárského mateřskéh...