Svíčková z pomalého hrnce

Je to zvláštní paradox, ale pomalý hrnec nám může při přípravě jídla ušetřit nejen energii, ale i čas. Čím to je? Ukážeme si to na příkladu oblíbeného jídla české kuchyně.

Zkušenosti s pomalým hrncem má pan Přemysl ze Žďáru nad Sázavou a vyzdvihuje hlavně úsporu elektřiny. „Má malou spotřebu, dnešní hrnce a fritézy mají velkou spotřebu, ale tady ten hrnec původně vyvinuli v Americe, když bylo málo elektřiny, tak aby uspořil. Má to asi sto padesát wattů, takže to děláte pěkně pomalu,“ usmívá se.

„Dělali jsme v tom i guláš nebo svíčkovou a je to vynikající,“ chválí dál pomalý hrnec.

Příprava na svíčkovou bude podobná jako na klasiku, kdy začínáme v hlubokém hrnci a dopékáme v troubě.

1,2 kg hovězího masa

100 g špeku

400 g kořenové zeleniny: mrkev, petržel, celer

1 cibule

10 zrnek pepře

10 zrnek nového koření

5 bobkových listů

1 lžičku soli

1 smetana (šlehačka)

Cukr, citrón, víno, hořčice dle chuti

Potřebujme kus hovězího – pravou nebo falešnou svíčkovou, či pěkné zadní a velkou hromadu kořenové zeleniny. Stejné je i koření, tedy kuličky pepře, bobkový list a celé nové koření.

Všechno můžeme nejprve nechat spojit v míse – maso osolit, promíchat s trochou vody, zasypat zeleninou a kořením, přicukrovat, přidat citrón nebo bílé víno, lžičku hořčice. Přísady víceméně záleží na vás. Všechno necháme odležet.

Když toto uděláme večer, pak už stačí jen kolem půlnoci vložit do pomalého hrnce a zapnout.

Když je druhý den dopoledne hotovo, vyndáme maso, vylovíme koření a rozmixujeme zeleninu. Vrátíme maso a necháme ještě hodinu vařit, pak do omáčky vlijeme smetanu, prohřejeme a je hotovo.

Maso se jen rozpadá a u přípravy strávíme mnohem méně času.

autor: dak