Hovězí krk s bramborovou kaší

Hovězí krk je část zvířete, která je velmi chutná, zvlášť pokud se dlouho peče, zkombinuje se se zeleninou a podává s bramborovou kaší.

Zabere to sice trochu času, ale výsledek bývá nezapomenutelný.

1,5 kg hovězího krku

2 lžíce oleje                

2 cibule                      

1 svazek mrkve                      

3 stroužky česneku                 

větvičky tymiánu a rozmarýnu

bobkový list

sůl, pepř                     

asi 200 ml červeného vína

500 ml hovězího vývaru                    

malý rajský protlak

trocha mouky

trocha třtinového cukru                    

2 lžíce Dijonské hořčice                    

2 lžíce Worcesterské omáčky

Když seženeme asi kilo a půl hovězího krku, budeme k němu potřebovat cibuli, česnek, koření, bylinky, trochu vína, vývaru, protlaku, hořčice a worcesterské omáčky.

V hrnci, který může i do trouby, si nejprve na oleji opražíme cibuli, k ní přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, po deseti minutách přidáme česnek na plátky a bylinky – větvičky tymiánu a rozmarýnu.

Po chvilce všechno z hrnce vyjmeme a vložíme osolený a opepřený hovězí krk, lehce obalený v mouce. Opečeme v hrnci ze všech stran, aby se zatáhl, pak opět vyjmeme.

Do hrnce teď přijde červené víno, které necháme částečně odpařit, přidáme vývar, doplníme rajským protlakem, osladíme a dochutíme lžičkou dijonské hořčice a trochou worcesterské omáčky. Přidáme bobkový list, vrátíme sem maso i zeleninu a pomalu pečeme na 160 stupňů v troubě.

Pečeme asi šest hodin, ale můžeme i déle, maso se bude každopádně rozpadat. Podáváme s bramborovou kaší klasicky rozšťouchanou s máslem a zahřátou smetanou. Pokud se z dietních důvodů nevyhýbáte červenému masu, hovězí krk rozhodně stojí za zkoušku.