Hovězí krk s bramborovou kaší
Hovězí krk je část zvířete, která je velmi chutná, zvlášť pokud se dlouho peče, zkombinuje se se zeleninou a podává s bramborovou kaší.
- 1,5 kg hovězího krku
- 2 lžíce oleje
- 2 cibule
- 1 svazek mrkve
- 3 stroužky česneku
- větvičky tymiánu a rozmarýnu
- bobkový list
- sůl, pepř
- asi 200 ml červeného vína
- 500 ml hovězího vývaru
- malý rajský protlak
- trocha mouky
- trocha třtinového cukru
- 2 lžíce Dijonské hořčice
- 2 lžíce Worcesterské omáčky
Zabere to sice trochu času, ale výsledek bývá nezapomenutelný.
Když seženeme asi kilo a půl hovězího krku, budeme k němu potřebovat cibuli, česnek, koření, bylinky, trochu vína, vývaru, protlaku, hořčice a worcesterské omáčky.
V hrnci, který může i do trouby, si nejprve na oleji opražíme cibuli, k ní přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, po deseti minutách přidáme česnek na plátky a bylinky – větvičky tymiánu a rozmarýnu.
Po chvilce všechno z hrnce vyjmeme a vložíme osolený a opepřený hovězí krk, lehce obalený v mouce. Opečeme v hrnci ze všech stran, aby se zatáhl, pak opět vyjmeme.
Do hrnce teď přijde červené víno, které necháme částečně odpařit, přidáme vývar, doplníme rajským protlakem, osladíme a dochutíme lžičkou dijonské hořčice a trochou worcesterské omáčky. Přidáme bobkový list, vrátíme sem maso i zeleninu a pomalu pečeme na 160 stupňů v troubě.
Pečeme asi šest hodin, ale můžeme i déle, maso se bude každopádně rozpadat. Podáváme s bramborovou kaší klasicky rozšťouchanou s máslem a zahřátou smetanou. Pokud se z dietních důvodů nevyhýbáte červenému masu, hovězí krk rozhodně stojí za zkoušku.
Související
-
Pečená vepřová panenka
Vepřová panenská svíčková je tak vynikající kousek masa, že jí stačí jen velice krátká příprava. To je jedna výhoda, a ta druhá je, že se na ní nedá téměř nic zkazit.
-
Francouzský toast
Bílý nebo tmavý toastový chleba se po celém světě s oblibou jí upravený nasladko po francouzském vzoru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka