Sicilská rybí tomatová polévka
Polévka je grunt a klidně nemusí být typicky česká. Zevnitř nás zahřeje i polévka, kterou si dávají na jihu Itálie.
Základem sicilské rybí tomatové polévky jsou samozřejmě rajčata. Potřebovat budeme i dobrou rybu, třeba sumečka nebo tresku, ale zastane ji i filé.
150 g ryby – afrického sumečka (treska, filé)
300 g drcených rajčat
1 – 2 červené cibule
1 – 2 lžíce olivového oleje
1 menší celer
cca 100 g mrkve
50 g fenyklu
2- 3 stroužky česneku
500 ml rybího vývaru
1 lžička citrónové šťávy
1 lžička limetkové šťávy
mletý zázvor
třtinový cukr podle chuti
sůl, pepř
petrželka na ozdobu
Důležitá je také kořenová zelenina, jak potvrzují slova Luboše Prügera ze žďárské střední školy obchodu a služeb: „Ta sicilská tomatová polévka je regionální ze Sicílie. Je to italská polévka, takže základem je kořenová zelenina, fenykl, česnek červená cibule orestovaná na olivovém oleji společně se solí a pepřem. Až to zkaramelizuje a chytne barvu, tak tam přidáme ne nějaký protlak, ale drcená italská rajčata. Dále zázvor, limetku, citrón, ochutíte sůl, pepř, třtinový cukr a přidáte rybí vývar.“
Když to vezmu od začátku, tak cibuli, celer, mrkev a fenykl nakrájíme na malé kostičky a orestujeme v hrnci na olivovém oleji. Přidáme rozmačkaný česnek, prohřejeme a zalijeme drcenými rajčaty z plechovky. Je dobré mít v zásobě trochu rybího vývaru nebo třeba zbytek z předchozího vaření rybí polévky. Asi půl litru vývaru přidáme k zelenině a pomalu vaříme asi půl hodiny.
Mezitím se věnujeme rybě, kterou upečeme v troubě. „Afrického sumečka nakrájíte na drobné kostičky, ochutíte solí a pepřem a upečete v troubě – vkládá se až při expedici, což je servírování,“ vysvětluje Luboš Prüger s úsměvem.
Hotovou rybu nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a vložíme do talíře s polévkou tak, aby ji krásně ozdobila společně s kouskem zelené petrželky.
Související
-
Citrónové minimufiny s matcha krémem
Na oslavy, jako pohoštění ke kávě nebo i pro děti na odpolední svačinku můžeme upéct malé světlé muffiny s výrazně citrónovou chutí.
-
Těstoviny po lotrinsku
Mleté maso jako základ různých dobrot má velkou výhodu. Protože jsou to malé kousky, je obvykle rychle hotové.
-
Kedlubnová polévka
Také si u vás doma strávníci vymýšlejí? Jeden nechce to, druhý ono, a člověk musí přemýšlet, co uvařit, aby chutnalo všem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.