Citrónové minimufiny s matcha krémem

Na oslavy, jako pohoštění ke kávě nebo i pro děti na odpolední svačinku můžeme upéct malé světlé muffiny s výrazně citrónovou chutí.

Ingredience
  • 280 g mouky, z toho 100 g cizrnové a 180 g rýžové
  • 100 g medu
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 1 vejce od šťastné slepice
  • 6 lžic rostlinného oleje
  • 120 ml citrónové šťávy, ze 3 citrónů
  • 100 ml vody
  • Na matcha krém
  • 70 g třtinového cukru rozmixovaného na moučku
  • 2 lžičky prášku matcha
  • ztuhlá část z 1 plechovky kokosového mléka

Recept na ně nám dá milovník zdravého vaření a pečení Robin Blažíček. „Všechny surovin smícháme v míse, naplníme formu na cupcaky nebo malé košíčky namufiny a dáme péct na 160 stupňů na 15 minut. Po vychladnutí zdobíme matcha krémem.“

Na tento krém budeme potřebovat sáček prášku matcha - je to vlastně na prach rozdrcený japonský zelený čaj matcha velmi lahodné výrazné chuti. Dá se koupit jak v prodejnách zdravé výživy, v lékárnách nebo i v supermarketech. Na stejných místech seženeme i plechovku kokosového mléka, jehož tuhá část poslouží jako základ krému na ozdobení muffinů.

„Z plechovky kokosového mléka sleju kokosovou vodu, odeberu ztuhlou část a tu smíchám s cukrem a práškem matcha. Co je důležité, tak nejdříve smíchám 70 g třtinového moučkového cukru se dvěma lžičkami prášku matcha a teprve potom přidám to kokosové ztuhlé mléko. Všechno rozmixuji v mixéru a ozdobným sáčkem zdobím cupcaky,“ popisuje Robin Blažíček.

Krém s chutí zeleného čaje výborně doplní citrónovou chuť minimufinů a v letním počasí určitě osvěží.

autor: dak

Související

  • Slané muffiny z černé rýže

    Neotřelé pohoštění, svačina jednotlivě pro každého, ale i dobrá výživná večeře – tohle všechno splňují slané muffiny od Marty Bodnárové.

  • Jahodové knedlíky ze spařeného těsta

    Protože vlastní jahody ze záhonku nemáme, každý rok za ně utratím docela dost peněz. Ovšem dobroty, co z nich vzniknou, rozhodně stojí za to. 

  • Ovocný koláč s čokoládovou drobenkou

    Také před víkendem přemýšlíte, co se bude v sobotu péct ke kávě? V kavárně mám nejraději ovocný koláč se světlým těstem dole, ovocem uprostřed a kakaovou vrstvou nahoře

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.