Citrónové minimufiny s matcha krémem
Na oslavy, jako pohoštění ke kávě nebo i pro děti na odpolední svačinku můžeme upéct malé světlé muffiny s výrazně citrónovou chutí.
- 280 g mouky, z toho 100 g cizrnové a 180 g rýžové
- 100 g medu
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžička citrónové kůry
- 1 vejce od šťastné slepice
- 6 lžic rostlinného oleje
- 120 ml citrónové šťávy, ze 3 citrónů
- 100 ml vody
- Na matcha krém
- 70 g třtinového cukru rozmixovaného na moučku
- 2 lžičky prášku matcha
- ztuhlá část z 1 plechovky kokosového mléka
Recept na ně nám dá milovník zdravého vaření a pečení Robin Blažíček. „Všechny surovin smícháme v míse, naplníme formu na cupcaky nebo malé košíčky namufiny a dáme péct na 160 stupňů na 15 minut. Po vychladnutí zdobíme matcha krémem.“
Na tento krém budeme potřebovat sáček prášku matcha - je to vlastně na prach rozdrcený japonský zelený čaj matcha velmi lahodné výrazné chuti. Dá se koupit jak v prodejnách zdravé výživy, v lékárnách nebo i v supermarketech. Na stejných místech seženeme i plechovku kokosového mléka, jehož tuhá část poslouží jako základ krému na ozdobení muffinů.
„Z plechovky kokosového mléka sleju kokosovou vodu, odeberu ztuhlou část a tu smíchám s cukrem a práškem matcha. Co je důležité, tak nejdříve smíchám 70 g třtinového moučkového cukru se dvěma lžičkami prášku matcha a teprve potom přidám to kokosové ztuhlé mléko. Všechno rozmixuji v mixéru a ozdobným sáčkem zdobím cupcaky,“ popisuje Robin Blažíček.
Krém s chutí zeleného čaje výborně doplní citrónovou chuť minimufinů a v letním počasí určitě osvěží.
Související
-
Slané muffiny z černé rýže
Neotřelé pohoštění, svačina jednotlivě pro každého, ale i dobrá výživná večeře – tohle všechno splňují slané muffiny od Marty Bodnárové.
-
Jahodové knedlíky ze spařeného těsta
Protože vlastní jahody ze záhonku nemáme, každý rok za ně utratím docela dost peněz. Ovšem dobroty, co z nich vzniknou, rozhodně stojí za to.
-
Ovocný koláč s čokoládovou drobenkou
Také před víkendem přemýšlíte, co se bude v sobotu péct ke kávě? V kavárně mám nejraději ovocný koláč se světlým těstem dole, ovocem uprostřed a kakaovou vrstvou nahoře
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.