Zapečená makrela na kari
Makrela, to je velká pochoutka, i když já si téměř vždycky představím makrelu uzenou, kterou mám ráda už od dětství.
Čerstvá makrela ale také patří k velmi chutným rybám, tak pokud se k ní někde dostanete, určitě neváhejte. Dá se upéct společně s brambory a kari kořením tak, že vám celý den nebude zima. Jak na to? Když vám rybu i nafiletují, jedině dobře, když ne, tak je nutné rybě odříznout hlavu, a rozpůlit podél, aby se dala vyndat páteř. Kůži necháme, jen do ní na pár místech řízneme, osolíme, lehce opepříme a potřeme jogurtem.
- 4 filety z makrely
- 750 g brambor
- 150 g bílého jogurtu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce kari koření
- 1 cibule
- 400 g špenátu
- sůl, pepř
Necháme odležet a mezitím si do pekáčku nakrájíme cibuli na kostičky a brambory na větší kostky. Promícháme se dvěma lžícemi oleje a na sporáku opečeme asi pět až osm minut. Pak přidáme zelené lístky špenátu a řádně zasypeme kari kořením.
Promícháme a vložíme do trouby, kterou jsme si předtím rozehřáli na 200 stupňů. Pečeme do poloměkka, asi čtvrt hodiny. Makrely už jsou mezitím pěkně marinované, tak je položíme nahoru na zeleninu do pekáčku a pečeme dalších 15 – 20 minut. Když ryba na povrchu zezlátne, můžeme podávat.
Související
-
Makrela na grilu
Na gril může přijít všechno možné - od masa, přes sýry a zeleninu, až po ovoce. Oblíbené jsou i ryby. Náš posluchač pan Jiří Zavadil například rád griluje makrelu!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.