Kedlubnová polévka

Také si u vás doma strávníci vymýšlejí? Jeden nechce to, druhý ono, a člověk musí přemýšlet, co uvařit, aby chutnalo všem.

Polévky jsou naštěstí právě takové jídlo, kterým se dá zavděčit každému. Naposledy jsme vyzkoušeli polévku z kedluben – bývala to zelenina, která dětem velmi chutnala i syrová, ale v poslední době se jim do ní nechce. Proto jsem vyzkoušela variantu kedluben v polévce.

Ingredience
  • 1 cibule
  • 4 větší kedlubny
  • 3 malé brambory
  • sůl, pepř
  • smetana nebo sýr typu lučina (dle chuti)

Jako na většinu polévek je dobré mít stranou trochu vývaru, ale i bez se dá uvařit chutně – začínáme totiž jako vždy zpěněnou cibulí na másle. Když zesklovatí, přidáme k ní tři menší brambory nakrájené na malé kousky a tři až čtyři velké kedlubny. Samozřejmě oloupané a také nakrájené na kostičky.

Zeleninu zalijeme vodou, osolíme, zlehka opepříme a necháme 15 až 20 minut povařit, aby změkla.

Na závěr rozmixujeme tyčovým mixérem, aby vznikl jemný krém, a naředíme jej trochou smetany nebo čerstvého sýra typu lučina. V každé krémové polévce chutnají osmažené kostky rohlíku na másle, ale tady se dají úspěšně nahradit kostičky čerstvé kedlubny. Jarní dobrota je na světě rychle a snadno.

autor: dak

Související

  • Kukuřičná polenta

    Italové na polentu nedají dopustit. Kukuřičnou hmotu podávají ve formě hladké kaše, ale pokud se nechá zhoustnout, dá se péct, sušit, grilovat, smažit, krájet na čtverečky.

  • Chřestové risotto

    Je to tady, v obchodech už se objevily první svazečky chřestu, takže u milovníků této plodiny je chřestová sezóna oficiálně zahájena.

  • Kopřivový špenát

    Procházet se po venku má výhody, nejen ty zdravotní. Člověk také může pozorovat přírodu a sledovat, jak se pomalu zelenají první jarní rostliny a bylinky, třeba kopřivy.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.