Kedlubnová polévka

Také si u vás doma strávníci vymýšlejí? Jeden nechce to, druhý ono, a člověk musí přemýšlet, co uvařit, aby chutnalo všem.

Polévky jsou naštěstí právě takové jídlo, kterým se dá zavděčit každému. Naposledy jsme vyzkoušeli polévku z kedluben – bývala to zelenina, která dětem velmi chutnala i syrová, ale v poslední době se jim do ní nechce. Proto jsem vyzkoušela variantu kedluben v polévce.

1 cibule

4 větší kedlubny

3 malé brambory

sůl, pepř

smetana nebo sýr typu lučina (dle chuti)

Jako na většinu polévek je dobré mít stranou trochu vývaru, ale i bez se dá uvařit chutně – začínáme totiž jako vždy zpěněnou cibulí na másle. Když zesklovatí, přidáme k ní tři menší brambory nakrájené na malé kousky a tři až čtyři velké kedlubny. Samozřejmě oloupané a také nakrájené na kostičky.

Zeleninu zalijeme vodou, osolíme, zlehka opepříme a necháme 15 až 20 minut povařit, aby změkla.

Na závěr rozmixujeme tyčovým mixérem, aby vznikl jemný krém, a naředíme jej trochou smetany nebo čerstvého sýra typu lučina. V každé krémové polévce chutnají osmažené kostky rohlíku na másle, ale tady se dají úspěšně nahradit kostičky čerstvé kedlubny. Jarní dobrota je na světě rychle a snadno.