Hruškový kompot
Někdo hrušky zavařuje ve velkém, když na podzim či na začátku zimy sklidí, a má pak sklenic s kompotem plnou spíž. Já mám ráda, když je tahle dobrota čerstvě uvařená a dá se jíst ještě teplá!
Recept dobře znaly už naše babičky. Asi 4 hrušky oloupeme, nakrájíme na dílky, vykrájíme jádřince. V kastrolu je zakápneme citronovou šťávou a zalijeme asi litrem vody. Přidáme koření – 5 hřebíčků, 2 hvězdičky badyánu, dva kousky skořice, plátek citrónu a kůru z jednoho citrónu. Přisypeme deka cukru a promícháme.
Povaříme na mírném ohni asi dvacet minut, než hrušky změknou. Tenhle kompot buď můžete naplnit do sklenic a sterilizovat, nebo sníst rovnou, a tomu já se rozhodně bránit nebudu.
Místo klasického koření se dá s hruškovým kompotem experimentovat – jako to udělal student cukrařiny v havlíčkobrodské obchodní akademii a hotelové škole David Mottl. „Hruškový kompot jsme udělal tak, že jsem vzal hruškový cider, citrónovou šťávu a pokrájel jsem si hrušku. Tu jsem si dal svařit, aby hruška změkla. Další hrušku jsem nakrájel na malé kostičky. Tu uvařenou hrušku jsem propasíroval přes cedník, tím vznikl kompot a do toho jsem dal kousky hrušek, aby to krásně křuplo,“ svěřuje se David Mottl.
David potom kompotem plní třeba své vlastní kremrole – hrušky přijdou doprostřed trubičky a na její konce klasický sníh. I tak se dá vylepšit náš běžný oblíbený zákusek.
Související
-
Lívance se špekem a flambovanými hruškami
Lívance jsou oblíbené hlavně u dětí, protože si je mohou do sytosti osladit. Pro dnešek mám ale lívance spíše pro dospělé, protože k nim bude špek a taky kvalitní whisky.
-
Koláč s jablky a hruškami
Štrúdl je prostě lahůdka, po které se jenom zapráší, a ani kdybych napekla deset nohavic, nebude to stačit!
-
Hrušková buchta s pohankou Ivy Georgievové
Je zajímavé, jak si člověk libuje, má-li možnost ochutnat něco skutečně jiného. Zaručeně jiným pokrmem je zdravá buchta s hruškami a pohankou, jejíž autorkou je pro...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.