Hruškový kompot

Někdo hrušky zavařuje ve velkém, když na podzim či na začátku zimy sklidí, a má pak sklenic s kompotem plnou spíž. Já mám ráda, když je tahle dobrota čerstvě uvařená a dá se jíst ještě teplá!

Recept dobře znaly už naše babičky. Asi 4 hrušky oloupeme, nakrájíme na dílky, vykrájíme jádřince. V kastrolu je zakápneme citronovou šťávou a zalijeme asi litrem vody. Přidáme koření – 5 hřebíčků, 2 hvězdičky badyánu, dva kousky skořice, plátek citrónu a kůru z jednoho citrónu. Přisypeme deka cukru a promícháme.

Povaříme na mírném ohni asi dvacet minut, než hrušky změknou. Tenhle kompot buď můžete naplnit do sklenic a sterilizovat, nebo sníst rovnou, a tomu já se rozhodně bránit nebudu.

Místo klasického koření se dá s hruškovým kompotem experimentovat – jako to udělal student cukrařiny v havlíčkobrodské obchodní akademii a hotelové škole David Mottl. „Hruškový kompot jsme udělal tak, že jsem vzal hruškový cider, citrónovou šťávu a pokrájel jsem si hrušku. Tu jsem si dal svařit, aby hruška změkla. Další hrušku jsem nakrájel na malé kostičky. Tu uvařenou hrušku jsem propasíroval přes cedník, tím vznikl kompot a do toho jsem dal kousky hrušek, aby to krásně křuplo,“ svěřuje se David Mottl.

David potom kompotem plní třeba své vlastní kremrole – hrušky přijdou doprostřed trubičky a na její konce klasický sníh. I tak se dá vylepšit náš běžný oblíbený zákusek.

autor: dak

Související