Smažené kroupové jelito

V kolébce nejlepších světových kuchyní, ve Francii, plné gurmánů také jedí výrobky ze zabijačky.

Upravují je ovšem úplně jinak, než jsme zvyklí u nás, ale odlišná chuť může naše zkušenosti se zabíjačkou jedině obohatit.

Radu jsem dostala od šéfkuchaře a také kapitána národního týmu kuchařů Jana Horkého. Sluší se dodat, že český národní tým kuchařů poslední dobou sbírá ocenění, kudy chodí a momentálně je nejlepší na světě. Přesto se není třeba bát, že by recept byl příliš složitý.

Ingredience
  • 1 – 2 kroupová jelita
  • 1 vejce
  • 60 ml smetany je šlehání
  • strouhanka z toastového chleba
  • olej na smažení

Jan Horký radí vzít klasické tmavé kroupové jelito, opatrně sloupnout střívko, aby se nerozpadlo a rozdělit je na pět stejně velkých částí. Ty obalíme a osmažíme, ale nikoli v klasickém českém trojobalu. Na mouku můžeme zapomenout rovnou. „Nepoužívám trojobal a ani těstíčko nedělám, protože bych tam musel dát mouku, a ta by mi udělala žmolky. Proto si dám do vajíčka smetanu, pak je mám v ideální konzistenci,“ radí šéfkuchař. Smícháme tedy vejce a smetanu v poměru jedna ku jedné a pak se dáme do strouhanky.

„Vezmeme toastový chleba, okrájíme z něj ty ošklivé okraje, které můžeme použít třeba do knedlíků, a jemné středy usušíme. Potom si je nastrouháme nebo rozmixujeme v mixéru. Konzistenci si můžeme udělat jakoukoli, i úplně jemnou, tady ale budeme ve strouhance potřebovat větší kousky, pár takových hrudek, aby osmažené jelítko bylo pěkně křupavé,“ láká Jan Horký.

Do menšího kastrolu vlijeme vysokou vrstvu slunečnicového oleje a pořádně jej rozpálíme. Opatrně vkládáme kousky jelita a kleštičkami otáčíme, aby byly rovnoměrně zlatavé ze všech stran. Osmažené kousky jelita poslouží jako lahodný předkrm nebo i večeře, pokud je podáváme s hráškovo-fazolovým pyré.

autor: dak

Související

  • Pečená vepřová panenka

    Vepřová panenská svíčková je tak vynikající kousek masa, že jí stačí jen velice krátká příprava. To je jedna výhoda, a ta druhá je, že se na ní nedá téměř nic zkazit.

  • Zapečené brambory se slaninou

    Konečně se mi za ta léta chystání dobrot pro vás podařilo vyzpovídat manžela. O víkendu nám nachystal takovou dobrotu, že prostě nešlo odolat.