Těstoviny po lotrinsku

Mleté maso jako základ různých dobrot má velkou výhodu. Protože jsou to malé kousky, je obvykle rychle hotové.

Tip na využití mletého masa, pokud potřebujete mít do půl hodinky uvařeno a máte doma strávníky, kteří většinou spořádají dvojnásobnou porci, pro nás dnes má paní Jaroslava Fialová ze Žďáru.

„Když máte mleté a potřebuje člověk nasytit větší rodinu nebo je v ní hodně kluků, jako jsme to měli my doma, tak jsem dělala těstoviny po lotrinsku.“

500 g mletého masa

1 velká cibule

1 rajský protlak nebo kečup

500 g těstovin (nebo trochu méně)

sůl, pepř

mletá sladká paprika

1 kelímek zakysané smetany (nemusí být)

strouhaný sýr

„V tomto jídle je lepší, když je to mleté maso vepřové, aby to bylo šťavnatější. Maso se zvlášť osmaží, do toho přijde jedna velká na kostičky nakrájená cibule a přidá se rajský protlak nebo kečup, co má kdo raději. Všechno se to zapráší pepřem, solí a paprikou.“

Pak se zvlášť uvaří těstoviny, a když jsou uvařené, všechno se to smíchá dohromady. Vymaže se pekáček sádlem a ta směs se do něj dá. Ještě se do ní může přidat kelímek zakysané smetany, ale není to nutné. Nahoru se nastrouhá tvrdý sýr.

„Peče se to asi 30 minut na 180 stupňů podle toho, jak peče trouba. Je to dobré a je toho hodně,“ usmívá se paní Fialová, která dokáže postup tak dokonale vysvětlit, že snad není třeba už dodávat vůbec nic.