Karamelová bábovka
Domácí bábovka, to je lahůdka, a je celkem jedno, z jakých ingrediencí je upečená – vždycky chutná dobře. Ochutnala jsem nedávno bábovku, který byla celá tmavá s kousky ořechů, a když jsem se zakousla, byla to docela nová chuť.
Šlo o bábovku, které se říká karamelová, tak možná proto chutnala jinak.
Na její přípravu potřebujeme klasickou skleničku od hořčice, kterou odměříme všechno i bez váhy.
- 250 g hery
- 1/2 sklenky vody
- 1 1/2 sklenky moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce kakaa
- 2 sklenky hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 4 žloutky
- 2 hrsti vlašských ořechů (rozinky v rumu)
- sníh ze 4 bílků
Nejprve si v kastrolu rozpustíme jednu Heru a přidáme půl sklenky vody, jednu a půl sklenky moučkového cukru, jeden vanilkový cukr a tři lžíce kakaa. Promícháme a necháme pět minut povařit. Potom odstavíme a necháme vychladnout.
Do tohoto karamelového základu přidáme 4 žloutky, dvě sklenice hladké mouky smíchané s práškem do pečiva a dvě hrsti překrájených vlašských ořechů. Kdo rád obměnu, může dát rozinky v rumu, nebo obojí. Úplně nakonec opatrně vmícháme sníh ze 4 bílků.
Těsto přendáme do vymazané a vysypané bábovkové formy a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme asi tři čtvrtě hodiny, ale raději zkoušejte špejlí, jestli už je bábovka propečená.
No a jako odpolední víkendový moučník jako když ji nadej – tak si nechte chutnat!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka