Karamelová bábovka

Domácí bábovka, to je lahůdka, a je celkem jedno, z jakých ingrediencí je upečená – vždycky chutná dobře. Ochutnala jsem nedávno bábovku, který byla celá tmavá s kousky ořechů, a když jsem se zakousla, byla to docela nová chuť. 

Šlo o bábovku, které se říká karamelová, tak možná proto chutnala jinak.

Na její přípravu potřebujeme klasickou skleničku od hořčice, kterou odměříme všechno i bez váhy.

Ingredience
  • 250 g hery
  • 1/2 sklenky vody
  • 1 1/2 sklenky moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 sklenky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 žloutky
  • 2 hrsti vlašských ořechů (rozinky v rumu)
  • sníh ze 4 bílků

Nejprve si v kastrolu rozpustíme jednu Heru a přidáme půl sklenky vody, jednu a půl sklenky moučkového cukru, jeden vanilkový cukr a tři lžíce kakaa. Promícháme a necháme pět minut povařit. Potom odstavíme a necháme vychladnout.

Do tohoto karamelového základu přidáme 4 žloutky, dvě sklenice hladké mouky smíchané s práškem do pečiva a dvě hrsti překrájených vlašských ořechů. Kdo rád obměnu, může dát rozinky v rumu, nebo obojí. Úplně nakonec opatrně vmícháme sníh ze 4 bílků.

Těsto přendáme do vymazané a vysypané bábovkové formy a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme asi tři čtvrtě hodiny, ale raději zkoušejte špejlí, jestli už je bábovka propečená.

No a jako odpolední víkendový moučník jako když ji nadej – tak si nechte chutnat!

autor: dak