Segedínský guláš
Jedno ze zcela běžných jídel, oblíbené v restauracích i školních jídelnách, má svůj původ v maďarsku.
Segedínský guláš je pojmenovaný podle města Szégedu – to jsem si myslela já, ale z hledání informací všude možně vyplynulo, že jde vlastně o počeštělé pojmenování Székely gulyás tedy sikulský guláš.
- 750 g vepřové plece
- 3 lžíce sádla
- 4 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžíce hladké mouky
- cca 400 g kysaného zelí
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- bobkový list
- 1 l hovězího vývaru
- sůl, pepř
- 200 ml smetany ke šlehání
Maďarsky neumím, ale to naštěstí v kuchyni není potřeba. Naopak, co potřeba je, jsou suroviny – tři čtvrtě kila vepřové plece, 4 cibule, 4 stroužky česneku, sáček kysaného zelí, mouka na zahuštění, paprika, smetana a koření. Bude se hodit i hovězí vývar, ale pokud není, stačí i voda.
Jako u všech gulášů se začíná cibulí na sádle. Pak k ní přisypeme drcený kmín, který se krásně rozvoní, a chvíli nato vhodíme maso nakrájené na stejně velké kostky. K zataženému masu pak prolisujeme česnek, sůl a asi dvě lžíce hladké mouky.
Promícháme a zasypeme paprikou a jen chvíli restujeme, aby nezhořkla. Zalijeme vývarem, nebo vodou a přidáme bobkový list, podusíme do poloměkka a teprve potom přijde na řadu zelí. Můžeme ho překrájet na menší kousky, ale není to nutné, Kdo má rád segedín hodně kyselý, vlije do hrnce i nálev ze zelí, já ho raději vynechávám.
Když je maso měkké, přidáme do hrnce úplně na závěr dvě deci smetany ke šlehání a necháme spojit chutě. K segedínu patří houskový knedlík a máme oběd – tak dobrou chuť!
Související
-
Fazolový guláš. Bezmasá varianta oblíbeného pokrmu zaujme chutí i barvou
Guláš je jídlo, které se dá uvařit na nespočet způsobů a vždycky si najde své fanoušky – ať je to guláš z kližky, vepřový guláš, buřtguláš nebo třeba segedín
-
Dýňový guláš
Dýně je vhodná téměř na všechno. Proto nabízí období cuket a dozrávajících dýní nekonečné možnosti a nepřeberné množství receptů.
-
Guláš z kližky
Když si tento recept připravíte do velkého kotle, budete mít navařeno na dva dny. Také se říká, že čím déle se guláš nechá uležet, tím je lepší!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.