Segedínský guláš

Největší audioportál na českém internetu

Segedínský guláš | Foto: Tereza Stýblová, Český rozhlas

Jedno ze zcela běžných jídel, oblíbené v restauracích i školních jídelnách, má svůj původ v maďarsku.

Segedínský guláš je pojmenovaný podle města Szégedu – to jsem si myslela já, ale z hledání informací všude možně vyplynulo, že jde vlastně o počeštělé pojmenování Székely gulyás tedy sikulský guláš.

Ingredience
  • 750 g vepřové plece
  • 3 lžíce sádla
  • 4 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • cca 400 g kysaného zelí
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • bobkový list
  • 1 l hovězího vývaru
  • sůl, pepř
  • 200 ml smetany ke šlehání

Maďarsky neumím, ale to naštěstí v kuchyni není potřeba. Naopak, co potřeba je, jsou suroviny – tři čtvrtě kila vepřové plece, 4 cibule, 4 stroužky česneku, sáček kysaného zelí, mouka na zahuštění, paprika, smetana a koření. Bude se hodit i hovězí vývar, ale pokud není, stačí i voda.

Jako u všech gulášů se začíná cibulí na sádle. Pak k ní přisypeme drcený kmín, který se krásně rozvoní, a chvíli nato vhodíme maso nakrájené na stejně velké kostky. K zataženému masu pak prolisujeme česnek, sůl a asi dvě lžíce hladké mouky.

Promícháme a zasypeme paprikou a jen chvíli restujeme, aby nezhořkla. Zalijeme vývarem, nebo vodou a přidáme bobkový list, podusíme do poloměkka a teprve potom přijde na řadu zelí. Můžeme ho překrájet na menší kousky, ale není to nutné, Kdo má rád segedín hodně kyselý, vlije do hrnce i nálev ze zelí, já ho raději vynechávám.

Když je maso měkké, přidáme do hrnce úplně na závěr dvě deci smetany ke šlehání a necháme spojit chutě. K segedínu patří houskový knedlík a máme oběd – tak dobrou chuť!

autor: dak

Mohlo by vás zajímat