Fazolový guláš
Guláš je jídlo, které se dá uvařit na nespočet způsobů a vždycky si najde své fanoušky – ať je to guláš z kližky, vepřový guláš, buřtguláš nebo třeba segedín
- 2 plechovky červených fazolí (v chilli omáčce)
- 1 cibule
- 3 brambory
- 5 stroužků česneku
- hovězí vývar
- paprika mletá sladká i pálivá
- gulášové koření
- špetka chilli
- sůl, pepř
- majoránka
I když je to typický pokrm z masa, existují i bezmasé varianty, třeba ze sójového masa nebo z velkých červených fazolí. Ty jsou úplně skvělým zdrojem bílkovin, jsou výrazné chuťově i barevně, a když si je řádně ochutíme, dokáží být ideálním základem pro silný guláš.
Jdeme tedy na to – nejprve si nakrájíme velkou cibuli najemno a k tomu asi tři brambory na kostičky a vhodíme do hrnce s olejem nebo sádlem. Kdo nesnese pokrm bez masa, může přikrájet na kolečka klobásu, slaninu nebo jemný salám, ale i bez masa jde o výtečný chod.
Všechno osmažíme a okořeníme – sladká i pálivá paprika, gulášové koření, špetka chilli a samozřejmě sůl a pepř. Zalijeme vývarem a povaříme. Do guláše přidáme česnek – klidně až pět stroužků – prolisujeme a necháme provařit.
Vezmeme konzervované červené fazole, scedíme a přidáme do směsi, pokud chceme pokrm opravdu silný, použijeme fazole v chilli omáčce a vlijeme do guláše nescezené. Můžeme dochutit majoránkou a podávat s krajícem čerstvého chleba.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.