Rychlá podzimní omáčka k těstovinám
Než opadá listí ze stromů, budeme obklopeni jeho ohnivými odstíny. Nechme se jimi inspirovat i v kuchyni.
Pokud jste také fandy žluté, oranžové a červené barvy, určitě si s nadšením pěstujete nebo kupujete dýně a v kuchyni z nich vyrábíte zázraky. Univerzální tykev se dá použít i na zcela jednoduchou omáčku k těstovinám, kterou snadno nahradíme alespoň u nás doma stále opakované dvě varianty – rajčatovou a smetanovou.
- 1 menší dýně (asi 500 g)
- olivový olej
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 100 g čerstvého sýru
- 2 lžíce rajčatového pyré
- sůl, pepř
- strouhaný sýr na posypání
Jak tedy na dýni? Příprava zabere nejvíce času, kdy musíme dýni zbavit semínek a u většiny druhů i slupky a nakrájet ji na menší kostky. Uvaříme ji v hrnci doměkka.
K omáčce budeme ještě potřebovat česnek, cibuli, trochu rajčatového pyré, čerstvý sýr a sýr na strouhání parmazánového typu. Nejprve si na rozehřátém olivovém oleji v kastrolu orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek – pozor na spálení! Pak přidáme uvařenou dýni, a společně s cibulí rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přidáme kostku čerstvého sýru typu lučina a dvě lžíce rajčatového pyré.
Omáčka teď má krásnou sytě oranžovou barvu. Necháme ji lehce prohřát, ale už nevaříme. Rovnou ji smícháme s uvařenými těstovinami a před podáváním ještě posypeme strouhaným sýrem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka