Rychlá podzimní omáčka k těstovinám

Než opadá listí ze stromů, budeme obklopeni jeho ohnivými odstíny. Nechme se jimi inspirovat i v kuchyni.

Pokud jste také fandy žluté, oranžové a červené barvy, určitě si s nadšením pěstujete nebo kupujete dýně a v kuchyni z nich vyrábíte zázraky. Univerzální tykev se dá použít i na zcela jednoduchou omáčku k těstovinám, kterou snadno nahradíme alespoň u nás doma stále opakované dvě varianty – rajčatovou a smetanovou. 

Ingredience
  • 1 menší dýně (asi 500 g)
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g čerstvého sýru
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • sůl, pepř
  • strouhaný sýr na posypání

Jak tedy na dýni? Příprava zabere nejvíce času, kdy musíme dýni zbavit semínek a u většiny druhů i slupky a nakrájet ji na menší kostky. Uvaříme ji v hrnci doměkka. 

K omáčce budeme ještě potřebovat česnek, cibuli, trochu rajčatového pyré, čerstvý sýr a sýr na strouhání parmazánového typu. Nejprve si na rozehřátém olivovém oleji v kastrolu orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek – pozor na spálení! Pak přidáme uvařenou dýni, a společně s cibulí rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přidáme kostku čerstvého sýru typu lučina a dvě lžíce rajčatového pyré. 

Omáčka teď má krásnou sytě oranžovou barvu. Necháme ji lehce prohřát, ale už nevaříme. Rovnou ji smícháme s uvařenými těstovinami a před podáváním ještě posypeme strouhaným sýrem. 

autor: dak

Související