Meruňková omáčka s chilli

Meruňkové chilli, tak tohle když jsem viděla napsané na oranžové doma vyrobené lahvičce, nevěděla jsem, co si o tom myslet. Pálivé meruňky?

Proč by tohle někdo chtěl a k čemu by to jedl? Ale pak jsem se od výrobce Tomáše Hinduliaka dozvěděla, že se opravdu dají podávat ke slaným jídlům a že lidem, co mají rádi pálivá jídla, v této úpravě opravdu chutnají.

1 kg meruněk

100 ml jablečného octa

150 g třtinového cukru

Hřebíček

Skořice

1 rozkrájená chilli paprička

Meruňková omáčka se vaří z čerstvých meruněk, které už mohou být i trochu měkčí a kombinuje se s výrazným kořením, jablečným octem a pálivým chilli. „Meruňky jsou z naší zahrádky. Všechny omáčky jsou ve dvou verzích – hot jsou pálivější méně a extra hot jsou pálivější pro ty, kdo to mají rádi.“

K čemu se tedy meruňková chilli omáčka používá? „Hodí se perfektně ke kuřecímu, na palačinky nebo do bílého jogurtu místo marmelády. Ten jogurt to zjemňuje,“ vysvětluje Tomáš Hinduliak.

Meruňková omáčka s chilli

Vida, palačinky mohou být i lehce pikantní a v jogurtu se pálivost také ztratí. A kdo by chtěl ozvláštnit masový pokrm, může zkombinovat meruňkové chilli třeba s kuřecím masem, s jakýmkoli grilovaným masem nebo třeba s čerstvým chlebem a tvarohovým sýrem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.