Houbová omáčka
Je čas, kdy z lesa nosí houby i ten, kdo je původně sbírat nechtěl. A co s nimi pak? Houbových receptů jsou přehršle, a tak se těžko vybírá.
U nás teď naposledy vyhrála výtečná houbová omáčka. Jako u většiny jídel i tady začneme se dvěma najemno nakrájenými cibulemi, které orestujeme na sádle. Misku čerstvě posbíraných jedlých hub, byly to samé praváky a suchohříbky, ale pokud jste větší znalci a sbíráte i jiné druhy, rozhodně to mohou být i jiné jedlé houby, které očistíme a nakrájíme na kousky.
- 2 cibule
- miska čerstvých hub
- 1 lžíce sádla
- smetana
- vývar
- sůl, pepř
- kmín
- 200 ml smetany
- 1 lžíce mouky
V širším hrnci orestujeme cibuli na sádle do sklovata a pak přihodíme houby. Necháme je zprudka osmahnout, pak osolíme, trošku opepříme a zasypeme kmínem. Může být drcený, ale já mám ráda i celý kmín, který v sádle pěkně popraská a rozvoní se.
Když se houby zatáhnou, podlijeme je vývarem z hovězího masa. Možná máte nějaký v zásobě, možná právě vaříte ve vedlejším hrnci maso na polévku, každopádně dobrý silný vývar, je základem chutné omáčky. Houby necháme podusit asi 15 minut.
Nakonec ve skleničce smetany rozmícháme lžíci hladké mouky, vlijeme do omáčky a necháme zavařit asi 8 minut. A můžeme servírovat – omáčka nejlépe chutná s plátky hovězího masa a jako přílohu můžeme zvolit knedlíky, nebo rýži.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.