Rösti se šunkou, sýrem a vejcem

Rösti zní jako nějaké cizokrajné jídlo, ale vlastně to tak úplně není. Jsou to nastrouhané osmažené brambory, které se mohou stát základem velmi rychlého chodu.

Rösti se šunkou, sýrem a vejci v sobě mají dostatek bílkovin a v této kombinaci si na nich pochutná úplně každý.

Ingredience
  • 6 větších brambor
  • 6 plátků šunky
  • 6 plátků sýra
  • 2 vejce
  • olej+máslo
  • sůl, pepř
  • pažitka

Vezmeme šest větších brambor, oloupeme a nastrouháme nahrubo. V pánvi si rozehřejeme směs másla a oleje a vsypeme nastrouhané brambory. Uhladíme je, osolíme a lehce opepříme a necháme smažit dozlatova ze spodní strany.

Potom opatrně otočíme a na horní, teď už křupavou stranu naskládáme 6 plátků šunky s vysokým obsahem masa. Přidáme plátky goudy nebo jiného tučnějšího sýra a rozklepneme dvě vajíčka.

Osolíme a opepříme a dosmažíme – tady jsou ovšem namístě dvě rady – jednak přiklopíme pokličkou, a také ztlumíme oheň nebo teplotu na sporáku na úplné minimum, aby brambory nespálily dříve, než budou hotová vajíčka.

Přesvědčíme se, že horní i spodní strana placky je usmažená tak, jak má být, a můžeme podávat. Z tohoto množství vznikne porce pro dva lidi – a určitě oba ocení, když povrch vajíček posypeme čerstvou pažitkou a na talíř přidáme čerstvou zeleninu, třeba ředkvičky.

autor: dak