Rösti se šunkou, sýrem a vejcem
Rösti zní jako nějaké cizokrajné jídlo, ale vlastně to tak úplně není. Jsou to nastrouhané osmažené brambory, které se mohou stát základem velmi rychlého chodu.
Rösti se šunkou, sýrem a vejci v sobě mají dostatek bílkovin a v této kombinaci si na nich pochutná úplně každý.
- 6 větších brambor
- 6 plátků šunky
- 6 plátků sýra
- 2 vejce
- olej+máslo
- sůl, pepř
- pažitka
Vezmeme šest větších brambor, oloupeme a nastrouháme nahrubo. V pánvi si rozehřejeme směs másla a oleje a vsypeme nastrouhané brambory. Uhladíme je, osolíme a lehce opepříme a necháme smažit dozlatova ze spodní strany.
Potom opatrně otočíme a na horní, teď už křupavou stranu naskládáme 6 plátků šunky s vysokým obsahem masa. Přidáme plátky goudy nebo jiného tučnějšího sýra a rozklepneme dvě vajíčka.
Osolíme a opepříme a dosmažíme – tady jsou ovšem namístě dvě rady – jednak přiklopíme pokličkou, a také ztlumíme oheň nebo teplotu na sporáku na úplné minimum, aby brambory nespálily dříve, než budou hotová vajíčka.
Přesvědčíme se, že horní i spodní strana placky je usmažená tak, jak má být, a můžeme podávat. Z tohoto množství vznikne porce pro dva lidi – a určitě oba ocení, když povrch vajíček posypeme čerstvou pažitkou a na talíř přidáme čerstvou zeleninu, třeba ředkvičky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka