Falešný zabíjačkový prejt

Prejt patří k zabíjačkovým specialitám, stejně jako jitrnice, jelita, ovar nebo zabijačková polévka s kroupami.

Prejt patříval k mým oblíbeným jídlům dokonce i ve školní jídelně, ale ve vlastní kuchyni si na něj moc často nevzpomenu.

Ingredience
  • 800 g brambor
  • 600 g mletého hovězího masa
  • 1 kelímek smetany
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • kysané zelí
  • drcený kmín
  • sůl, pepř

A tak mi přišel vhod nápad kolegyně Moniky Chmilové na její oblíbený rychlý oběd:„Kdo má rád zabíjačkový prejt, klasicky s bramborem a kyselým zelím, a zrovna prejt nemá doma, tak u nás děláme falešný prejt. A to tak, že si nakrájíme brambory na tenká kolečka, dáme je do vymazaného plechu nebo nějaké mísy, potom si osmažíme tak dvě, tři cibule, na ně dáme hovězí mleté maso, připomínám hovězí, protože nepustí tolik tuku.

Osolíme, opepříme, přidáme trošičku drceného kmínu a asi tři stroužky česneku, tuto směs pak dáme na ty nakrájené brambory a na to maso potom poklademe kyselé zelí. Já mám nejraději zelí z pytlíku, protože zelí ve sklenici je nasládlé, a to by se nehodilo.

Na to zelí potom následně opět vrstvu těch nakrájených brambor, no a vše to zalijeme smetanou a dáme do trouby a po vychladnutí opravdu můžu říct, že to lehce chutná jako zabijačkový prejt.“ Taková jídla jsou nejlepší – všechno dohromady zapéct, rodina se nají a navíc si bude připadat skoro jako na zabijačce.

autor: dak