Jemná citronová omáčka na tresku
Abychom nezapomněli na rybu, dáme si dnes poměrně rychle připravené filety z tresky, ke kterým si dáme velmi lahodnou citrónovou omáčku.
Pokud máte možnost sehnat citrony s chemicky neošetřenou kůrou, budou vám stačit dva. Pokud ne, horká voda a kartáček pomůžou citrony pořádně očistit. Jeden z nich si nakrájíme na kolečka. Z druhého vymačkáme šťávu a zatím dáme stranou. Kolečka vložíme na rozehřátou pánev a opečeme je z obou stran do světle hněda, ale pozor, ať se nepřipálí.
- 2 bio citrony
- 2 filety z tresky
- sůl, citronový pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malý stroužek česneku
- 40 – 50 g bylinkového másla
- nebo obyčejné máslo a čerstvé nasekané bylinky
Filety tresky si osolíme, opepříme citronovým pepřem, který bude krásně ladit k omáčce, a lehce pokapeme olivovým olejem. Jinou pánev si opět rozehřejeme a kápneme do ní také trochu olivového oleje. Pak vložíme rybí filety a opékáme několik minut, než z jedné strany zezlátnou. Pak je otočte a nechejte opéct i z druhé strany, aby se maso důkladně propeklo.
Vyjmeme je z pánve, odložíme bokem, snížíme teplotu na minimum a do výpeku z ryby vlijeme vymačkanou citronovou šťávu. Přidáme prolisovaný česnek a špetku soli. Promícháme a položíme do pánve opečená kolečka citrónu.
Nakonec v omáčce necháme rozpustit 4 až 5 deka bylinkového másla, nebo obyčejného másla a přidáme čerstvé bylinky – tymián a petrželku). Hotovou omáčkou přelijeme rybí filety a podáváme se salátem, s opečenými či šťouchanými brambory.
Související
-
Rýžový nákyp s kapustou
Zelenina, kterou jíme v zimě, by neměla pocházet z dalekých krajin. Měli bychom jíst to, co i naši předkové sklidili – cibuli, zelí, mrkve, tuříny, ředkve a také kapustu.
-
Kuřecí kung pao
Říkám si, že asijskou kuchyni je lepší nechat na restauraci, protože tady v Evropě to stejně nakonec dopadne vždycky trochu jinak, než by podle originálního receptu mělo.
-
Zapečená makrela na kari
Makrela, to je velká pochoutka, i když já si téměř vždycky představím makrelu uzenou, kterou mám ráda už od dětství.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.