Petržel pečená v medu
Že je zelenina pečená v troubě s máslem, bylinkami, česnekem, vším možným, naprosto skvělá, to už víme, však jsme mnoho kombinací zkoušeli. To dnešní překvapivé spojení chutí pro nás má Eva Stella Wasserbauerová, která připravuje inspiraci bezmasého vaření pro žďárský obchod Bezobalík.
A i když je v receptu spousta česneku, díky medu nakonec ani nepálí ani není tolik cítit. „Petržel pečená v medu je můj oblíbený recept na zimní období, kdy preferuji kořenovou zeleninu a dodá skvělou chuť i pro ty, kdo nemají rádi třeba petržel.
Potřebujeme půl kila petržele, kterou nakrájíme na nudličky, 40 gramů másla, které smícháme zhruba se 60 gramů medu v rendlíčku. Až se rozpustí, tak můžete dát do zapékací misky a tuto směs másla s medem spojit s petrželí. Nezapomeneme to řádně osolit, opepřit a co tomu dodává tu skvělou chuť je česnek. Tím opravdu nešetřím, klidně tam dám 6 až 8 stroužků prolisovaného česneku, nebojte se toho. Zamícháme to, posypeme sezamovým semínkem, doporučuji dát třeba tak klidně půl šálku toho sezamového semínka.
Přidáme dvě lžičky citronové šťávy, rozmícháme to a pečeme na 200 stupňů nejprve 20 minut. Potom otevřeme troubu, rozmícháme to, aby se nám ta petržel nespálila, a potom dopékáme dalších 15, maximálně 20 minut a podáváme s pečivem, s chlebem. Je to skvělá varianta na večeři bez masa.“ Slaďounké nudličky pečené petržele se hodí i jako příloha k masu místo brambor nebo rýže, klidně ke steakům nebo k rybě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.