Polévka minestrone

Polévky jsou pro zimní období nezbytné, potřebujeme pořádný základ do žaludku a taky zahřát.

Ideální pro toto období je podle Veroniky Pudíkové z Rynárce polévka minestrone, na kterou nám dá podrobný návod: „Minestrone je hodně hustá zeleninová polévka původně z Itálie. Je unikátní v tom, že nemá stálý recept, ale ten je dán tím, co právě v tom období roste. Protože je to spíše zimní polévka nebo podzimní, tak je to kořenová zelenina, rajčata, fazole, cibule, dávám tam i špagety, brambory, je to zkrátka hustá polévka,“ směje se Veronika. 

Ingredience
  • 1 větší červenou cibuli
  • 3 mrkve
  • 1 menší celer
  • 1 petržel
  • slaninu nebo šunku s vyšším podílem masa
  • 3 střední brambory
  • 1 konzervu červené fazole v nálevu
  • 100 ml červeného vína
  • tenké špagety
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 1 konzervu rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • parmazán
  • sůl pepř
  • bazalka
  • oregano
  • tymián
  • hrst petrželky
  • rajčatový protlak

Postup je následující – zatímco se nám ohřívá vývar, oloupeme a nakrájíme si kořenovou zeleninu, brambory, slaninu a cibuli nadrobno a fazole scedíme. Na olivovém oleji začneme s cibulkou a slaninou, zapražíme a přidáme vývar. Do něj přijde nejprve kořenová zelenina, která potřebuje dlouho vařit. Rajčata, víno a protlak přijdou na řadu poté.

Až se vypaří alkohol, na řadu přijdou brambory a na konci jsou to tenké špagety. Ochutíme bylinkami, česnekem, solí a pepřem.

„Úplně na závěr, to už se polévka ani vařit nemusí, přidáme okapané fazole, protože ty už jsou měkké a vařit nepotřebují. Podáváme velmi horké s čerstvou bagetkou posypanou parmazánem,“ doporučuje ještě Veronika Pudíková.

autor: dak

Související