Polévka minestrone
Polévky jsou pro zimní období nezbytné, potřebujeme pořádný základ do žaludku a taky zahřát.
Ideální pro toto období je podle Veroniky Pudíkové z Rynárce polévka minestrone, na kterou nám dá podrobný návod: „Minestrone je hodně hustá zeleninová polévka původně z Itálie. Je unikátní v tom, že nemá stálý recept, ale ten je dán tím, co právě v tom období roste. Protože je to spíše zimní polévka nebo podzimní, tak je to kořenová zelenina, rajčata, fazole, cibule, dávám tam i špagety, brambory, je to zkrátka hustá polévka,“ směje se Veronika.
- 1 větší červenou cibuli
- 3 mrkve
- 1 menší celer
- 1 petržel
- slaninu nebo šunku s vyšším podílem masa
- 3 střední brambory
- 1 konzervu červené fazole v nálevu
- 100 ml červeného vína
- tenké špagety
- 2 l zeleninového vývaru
- 1 konzervu rajčat
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
- parmazán
- sůl pepř
- bazalka
- oregano
- tymián
- hrst petrželky
- rajčatový protlak
Postup je následující – zatímco se nám ohřívá vývar, oloupeme a nakrájíme si kořenovou zeleninu, brambory, slaninu a cibuli nadrobno a fazole scedíme. Na olivovém oleji začneme s cibulkou a slaninou, zapražíme a přidáme vývar. Do něj přijde nejprve kořenová zelenina, která potřebuje dlouho vařit. Rajčata, víno a protlak přijdou na řadu poté.
Až se vypaří alkohol, na řadu přijdou brambory a na konci jsou to tenké špagety. Ochutíme bylinkami, česnekem, solí a pepřem.
„Úplně na závěr, to už se polévka ani vařit nemusí, přidáme okapané fazole, protože ty už jsou měkké a vařit nepotřebují. Podáváme velmi horké s čerstvou bagetkou posypanou parmazánem,“ doporučuje ještě Veronika Pudíková.
Související
-
Žampionová polévka se zázvorem
V lednu by v našem jídelníčku neměl chybět zázvor. Určitě už dávno víte, že nám pomáhá s obranyschopností v boji proti virům a baktériím.
-
Polévka z řepy se smetanou a semínky
Polévka z červené řepy nemusí být vždycky boršč, a to je dobře, protože když se uvaří jinak a ne nakyselo, tak chutná taky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.