Polévka z řepy se smetanou a semínky
Polévka z červené řepy nemusí být vždycky boršč, a to je dobře, protože když se uvaří jinak a ne nakyselo, tak chutná taky.
2 menší řepy
1 brambora
1 cibule
1 stroužek česneku
sůl, pepř
500 ml vývaru
zakysaná smetana
slunečnicová nebo dýňová semínka
Výhodou červené řepy je obsah vitamínů a živin, který v ní najdeme, nevýhodou kuchyň zbarvená do červena. Určitě ale stojí za to jednou za čas řepu – nebo dvě menší – oloupat, nakrájet na kostky přidat k nim velkou bramboru a vhodit společně do hrnce k cibuli, která už se restuje na troše oleje. Osolíme a opepříme, necháme chvíli opékat a zalijeme vodou nebo, máte-li schovaný vývar pro tyto příležitosti, bude polévka ještě lepší.
Grády jí dodá stroužek prolisovaného česneku, který do polévky přidáme.
Zatímco se zelenina vaří pod pokličkou, opražíme si do ní nasucho na pánvi semínka. Můžou to být slunečnicová semínka, ale třeba i dýňová, ta také polévce z řepy sluší.
Po uvaření rozmixujeme tyčovým mixérem, takže nám vznikne krásně sytá tmavě růžová hustá polévka. V restauraci se často podává s kozím sýrem a bylinkami, ale my si každý talíř s polévkou ozdobíme vrchovatou lžící zakysané smetany a hrstí opražených semínek.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.