Polévka z řepy se smetanou a semínky

Polévka z červené řepy nemusí být vždycky boršč, a to je dobře, protože když se uvaří jinak a ne nakyselo, tak chutná taky.

2 menší řepy

1 brambora

1 cibule

1 stroužek česneku

sůl, pepř

500 ml vývaru

zakysaná smetana

slunečnicová nebo dýňová semínka

Výhodou červené řepy je obsah vitamínů a živin, který v ní najdeme, nevýhodou kuchyň zbarvená do červena. Určitě ale stojí za to jednou za čas řepu – nebo dvě menší – oloupat, nakrájet na kostky přidat k nim velkou bramboru a vhodit společně do hrnce k cibuli, která už se restuje na troše oleje. Osolíme a opepříme, necháme chvíli opékat a zalijeme vodou nebo, máte-li schovaný vývar pro tyto příležitosti, bude polévka ještě lepší.

Grády jí dodá stroužek prolisovaného česneku, který do polévky přidáme.

Zatímco se zelenina vaří pod pokličkou, opražíme si do ní nasucho na pánvi semínka. Můžou to být slunečnicová semínka, ale třeba i dýňová, ta také polévce z řepy sluší.

Po uvaření rozmixujeme tyčovým mixérem, takže nám vznikne krásně sytá tmavě růžová hustá polévka. V restauraci se často podává s kozím sýrem a bylinkami, ale my si každý talíř s polévkou ozdobíme vrchovatou lžící zakysané smetany a hrstí opražených semínek.

autor: dak

Související

  • Polévka z jablek a brambor

    Vařená jablka se skořicí a hřebíčkem si umím představit, i hrušky, stejně tak brambory uvařené v polévce, ale dohromady?

  • Kuře s houbami a tymiánem

    Kuře k obědu je spolehlivě jedna z nejspolehlivějších nabídek, a pokud máte kuře z domácího chovu s výraznou chutí a řádnou váhou, pak je to dvojnásobná výhra.

  • Špagety s dýňovou omáčkou

    Těstoviny jsou skvělé jídlo, dá se pokaždé zkombinovat s čímkoli, co najdeme ve spíži nebo v ledničce a prakticky pokaždé se dobře najíme.