Žampionová polévka se zázvorem
V lednu by v našem jídelníčku neměl chybět zázvor. Určitě už dávno víte, že nám pomáhá s obranyschopností v boji proti virům a baktériím.
- čerstvý zázvor
- 6 větších žampionů
- 1 velká mrkev
- 2 lžíce (či více) hrášku (mražený nebo z konzervy)
- výhonky fazolové nebo hráškové
- sůl, pepř
- chilli omáčka
Zázvor ale má velmi výraznou a také štiplavou chuť, která dokáže mnoha jídlům dodat na pikantnosti. Například horká žampionová polévka, které pálivý zázvor zvedne pocitovou teplotu o několik stupňů.
Kromě šesti větších žampionů budeme potřebovat i mrkev, hrášek – mražený nebo konzervovaný a naklíčené výhonky, buď z fazolí mungo, nebo z hrášku.
Příprava
Příprava zahrnuje čištění a strouhání zeleniny – mrkev na nudličky, asi třícentimetrový kousek zázvoru na jemno a žampiony stačí nakrájet na plátky. Nejprve na oleji opečeme zázvor, pustí vůni a chuť. K němu pak přidáme žampiony, mrkev a hráškové výhonky a chvilku restujeme. Zalijeme horkou vodou, nasypeme zelené kuličky hrášku. Množství podle toho, jak moc vám hrášek chutná, ale stačí dvě lžíce.
Polévku po změknutí všech surovin dochutíme solí a pepřem, a pokud nám pálivý zázvor nestačí, můžeme přidat i pár kapek ostré chilli omáčky. Po takové polévce můžeme klidně vyrazit ven na mráz a bude nám krásně.
Související
-
Polévka z řepy se smetanou a semínky
Polévka z červené řepy nemusí být vždycky boršč, a to je dobře, protože když se uvaří jinak a ne nakyselo, tak chutná taky.
-
Polévka z jablek a brambor
Vařená jablka se skořicí a hřebíčkem si umím představit, i hrušky, stejně tak brambory uvařené v polévce, ale dohromady?
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.