Žampionová polévka se zázvorem

V lednu by v našem jídelníčku neměl chybět zázvor. Určitě už dávno víte, že nám pomáhá s obranyschopností v boji proti virům a baktériím.

Ingredience
  • čerstvý zázvor
  • 6 větších žampionů
  • 1 velká mrkev
  • 2 lžíce (či více) hrášku (mražený nebo z konzervy)
  • výhonky fazolové nebo hráškové
  • sůl, pepř
  • chilli omáčka

Zázvor ale má velmi výraznou a také štiplavou chuť, která dokáže mnoha jídlům dodat na pikantnosti. Například horká žampionová polévka, které pálivý zázvor zvedne pocitovou teplotu o několik stupňů.

Kromě šesti větších žampionů budeme potřebovat i mrkev, hrášek – mražený nebo konzervovaný a naklíčené výhonky, buď z fazolí mungo, nebo z hrášku. 

Příprava

Příprava zahrnuje čištění a strouhání zeleniny – mrkev na nudličky, asi třícentimetrový kousek zázvoru na jemno a žampiony stačí nakrájet na plátky. Nejprve na oleji opečeme zázvor, pustí vůni a chuť. K němu pak přidáme žampiony, mrkev a hráškové výhonky a chvilku restujeme. Zalijeme horkou vodou, nasypeme zelené kuličky hrášku. Množství podle toho, jak moc vám hrášek chutná, ale stačí dvě lžíce.

Polévku po změknutí všech surovin dochutíme solí a pepřem, a pokud nám pálivý zázvor nestačí, můžeme přidat i pár kapek ostré chilli omáčky. Po takové polévce můžeme klidně vyrazit ven na mráz a bude nám krásně.

autor: dak

Související