Polentová kaše se zeleninou

Když něco voní rozmarýnem, připomene nám to vůni léta. Rozmarýn ovoní i dnešní dobrotu, kaši se zeleninou a vůní rozmarýnu.

Ingredience
  • 120 g polenty
  • 4 mrkve
  • 4 petržele
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • případně 100 g slaniny
  • 3 snítky čerstvého rozmarýnu
  • sůl

Ta kaše bude z kukuřičné polenty, ale nejprve si připravíme zeleninu. Nakrájíme jednu cibuli na silnější kolečka. Čtyři mrkve a čtyři petržele oloupeme a nakrájíme na větší kousky a všechno hodíme do pekáčku. Zakapeme olejem, osolíme a promícháme. Troubu předehřejme na 190 °C a zeleninu pečeme hodinu, nebo dokud nezměkne. Asi deset minut před dopečením dáme v hrnci vařit tři deci vody. Do vroucí vody vysypeme sto dvacet gramů polenty a vaříme, dokud polenta nezhoustne do konzistence kaše. Vezmeme dvě, tři snítky rozmarýnu, stáhneme ze stonků a lístky nasekáme. Přidáme do kaše a dosolíme. Nakonec kaši vylepšíme lžící másla.

Na talíř nabereme porci polenty a překryjeme upečenou zeleninou. Pokud by u vás doma někdo odmítal jídlo, které je úplně bez masa, můžete mu ještě osmahnout trochu slaniny do křupava a přidat k zelenině. Dozdobíme snítkou rozmarýnu.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat