Polentová kaše se zeleninou
Když něco voní rozmarýnem, připomene nám to vůni léta. Rozmarýn ovoní i dnešní dobrotu, kaši se zeleninou a vůní rozmarýnu.
- 120 g polenty
- 4 mrkve
- 4 petržele
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- případně 100 g slaniny
- 3 snítky čerstvého rozmarýnu
- sůl
Ta kaše bude z kukuřičné polenty, ale nejprve si připravíme zeleninu. Nakrájíme jednu cibuli na silnější kolečka. Čtyři mrkve a čtyři petržele oloupeme a nakrájíme na větší kousky a všechno hodíme do pekáčku. Zakapeme olejem, osolíme a promícháme. Troubu předehřejme na 190 °C a zeleninu pečeme hodinu, nebo dokud nezměkne. Asi deset minut před dopečením dáme v hrnci vařit tři deci vody. Do vroucí vody vysypeme sto dvacet gramů polenty a vaříme, dokud polenta nezhoustne do konzistence kaše. Vezmeme dvě, tři snítky rozmarýnu, stáhneme ze stonků a lístky nasekáme. Přidáme do kaše a dosolíme. Nakonec kaši vylepšíme lžící másla.
Na talíř nabereme porci polenty a překryjeme upečenou zeleninou. Pokud by u vás doma někdo odmítal jídlo, které je úplně bez masa, můžete mu ještě osmahnout trochu slaniny do křupava a přidat k zelenině. Dozdobíme snítkou rozmarýnu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka