Kakaový koláč s citronovou polevou
Nejlepší koláče jsou ty s jednou výraznou chutí – třeba čokolády. Pokud jste příznivci čokoládového těsta, mám velmi jednoduchý recept.
- 280 g polohrubé mouky
- 250 g cukru
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 125 g másla
- 40 g kakaa
- 330 ml mléka
Budeme potřebovat 28 deka polohrubé mouky, prášek do pečiva, dvě stě padesát deka cukru, 2 vajíčka, 4 deka kakaa a 330 ml mléka. Nejprve spolu utřeme vejce, cukr a máslo. Přisypeme kakao, a nakonec postupně přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva střídavě s mlékem. Promíchané těsto vylijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme v troubě. Nejlépe v horkovzdušné troubě nastavené na 170 stupňů asi 25 minut. V menším plechu bude koláč vyšší. Po vychladnutí polijeme povrch citronovou polevou, která je velmi jednoduchá – vymačkáme šťávu z citrónu a do dvou polévkových lžic šťávy přidáme dvacet deka prosátého moučkového cukru a lžíci horké vody. Prošleháme a přelijeme vrch koláče. Po ztuhnutí můžeme nakrájet a brát si jako svačinu ke kávě, dát si ji na snídani, jako sladkou tečku po obědě nebo kdykoli nás honí mlsná.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.