Kakaový koláč s citronovou polevou

Nejlepší koláče jsou ty s jednou výraznou chutí – třeba čokolády. Pokud jste příznivci čokoládového těsta, mám velmi jednoduchý recept. 

Ingredience
  • 280 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 125 g másla
  • 40 g kakaa
  • 330 ml mléka

Budeme potřebovat 28 deka polohrubé mouky, prášek do pečiva, dvě stě padesát deka cukru, 2 vajíčka, 4 deka kakaa a 330 ml mléka. Nejprve spolu utřeme vejce, cukr a máslo. Přisypeme kakao, a nakonec postupně přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva střídavě s mlékem. Promíchané těsto vylijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme v troubě. Nejlépe v horkovzdušné troubě nastavené na 170 stupňů asi 25 minut. V menším plechu bude koláč vyšší. Po vychladnutí polijeme povrch citronovou polevou, která je velmi jednoduchá – vymačkáme šťávu z citrónu a do dvou polévkových lžic šťávy přidáme dvacet deka prosátého moučkového cukru a lžíci horké vody. Prošleháme a přelijeme vrch koláče. Po ztuhnutí můžeme nakrájet a brát si jako svačinu ke kávě, dát si ji na snídani, jako sladkou tečku po obědě nebo kdykoli nás honí mlsná. 

autor: dak

Mohlo by vás zajímat