Tipy a triky pro dobrou kulajdu
Kulajda z jednoho hrnce? Někteří kuchaři mají odlišný postup. Matěj Papáček ze žďárského bistra Papi’s vaří ve třech hrncích, ale výsledek stojí za to.
„Vezmeme máslo a rozpustíme. Do základu používáme zavařené houby, ale ne v kyselém nálevu, protože tam je ta kyselost už potom moc velká. Tyhle houby normálně ze skleničky vyklepneme do toho másla a pražíme do jemné křupavosti. Na másle a houbách uděláme jíšku, a tu zalijeme zeleninovým vývarem, ve kterém jsme vyvařili koření - bobkový list, nové koření, pepř a kmín. Vývar se přecedí a zaleje se tím ta houbová jíška. Chvíli se to vaří, asi po 15 minutách zalíváme smetanou. Čím tučnější, tím lepší.“
- zavařené houby
- sušené houby
- brambory
- zeleninový vývar
- tučná smetana
- kopr
- vejce
- nové koření
- bobkový list
- kmín
- sůl
- pepř
„Druhou část hub, ty už jsou sušené, přidáváme až po smetaně. Ještě předtím se ale ty houby namočí do teplé vody, měly by tam být aspoň hodinu. Potom ty houby vymačkáme, nakrájíme, hodíme do polévky, chvilku se to ještě zavaří a pokud ta houbová chuť není dostatečná, tak se do polévky může přidat trochu toho výluhu z hub.“
Cukr, sůl, bílý pepř a ocet, to jsou další ingredience, kterými se kulajda bezpodmínečně dochucuje. Stále nám ještě ale chybí dvě zásadní suroviny: „Brambory si vaříme zvlášť, protože je to zkrátka lepší. Ty se tam přidávají v podstatě až nakonec uvařené na jemné kostičky. Další věcí je kopr. Problém kopru je, že když je v omáčce nebo v polévce dlouho, tak začíná černat. Proto ho přidáváme až úplně nakonec. Vezmeme porci polévky, rychle zahřejeme k varu a asi minutu až dvě zabubláme s nakrájeným koprem.“
A jak se kulajda servíruje? Na dno talíře přijdou nejprve uvařené brambory, ty přelijeme polévkou, ozdobíme snítkou kopru a až nakonec přijde sázené vejce nebo třeba nakrájené vajíčko natvrdo.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.