Horký cider s kořením

Pochutnáváte si občas na cideru? Ani jsem netušila, že v našich zemích se cider popíjel už v devatenáctém století, ale jsme češi, a tak postupně dostalo přednost pivo. 

V posledních letech ale znovu tomuto kvašenému moštu přicházíme na chuť. Cider se vyrábí z čerstvě lisovaného moštu, nebo z koncentrátu, kvasí několik týdnů, pak se dosytí bublinkami a jde na trh. Milovníci cideru tvrdí, že nejlepší zážitek získáme ze cideru dobře vychlazeného, ale dá se pít i horký.

Ingredience
  • 1 l cideru
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 kousky celé skořice
  • 6 lžic tmavého rumu
  • dětská verze:
  • 1 l jablečného džusu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • skořice
  • hřebíček
  • plátky pomeranče

Pokud máme ve spíži pár lahví a chceme se zahřát, pak si dáme litr cideru do rendlíku a pomalu zahříváme. K nápoji přidáme dvě lžíce třtinového cukru, 2 kuličky nového koření a 4 hřebíčky, kousek skořice a 6 lžic tmavého rumu. Když se cukr rozpustí, můžeme přelít do skleniček a ozdobit třeba zase celou skořicí. Pokud chceme udělat radost dětem, pak místo alkoholického cideru vezmeme jablečný džus, chvilku jej povaříme chvilku s tím, že koření zůstane stejné, tedy cukr, skořice a hřebíček a necháme na mírném ohni asi 10 minut. Dětem dáme na ozdobu do skleniček plátky pomeranče a můžeme si přiťuknout i s nimi.  

autor: dak

Mohlo by vás zajímat