Horký cider s kořením
Pochutnáváte si občas na cideru? Ani jsem netušila, že v našich zemích se cider popíjel už v devatenáctém století, ale jsme češi, a tak postupně dostalo přednost pivo.
V posledních letech ale znovu tomuto kvašenému moštu přicházíme na chuť. Cider se vyrábí z čerstvě lisovaného moštu, nebo z koncentrátu, kvasí několik týdnů, pak se dosytí bublinkami a jde na trh. Milovníci cideru tvrdí, že nejlepší zážitek získáme ze cideru dobře vychlazeného, ale dá se pít i horký.
- 1 l cideru
- 2 lžíce třtinového cukru
- 4 kuličky nového koření
- 2 kousky celé skořice
- 6 lžic tmavého rumu
- dětská verze:
- 1 l jablečného džusu
- 2 lžíce třtinového cukru
- skořice
- hřebíček
- plátky pomeranče
Pokud máme ve spíži pár lahví a chceme se zahřát, pak si dáme litr cideru do rendlíku a pomalu zahříváme. K nápoji přidáme dvě lžíce třtinového cukru, 2 kuličky nového koření a 4 hřebíčky, kousek skořice a 6 lžic tmavého rumu. Když se cukr rozpustí, můžeme přelít do skleniček a ozdobit třeba zase celou skořicí. Pokud chceme udělat radost dětem, pak místo alkoholického cideru vezmeme jablečný džus, chvilku jej povaříme chvilku s tím, že koření zůstane stejné, tedy cukr, skořice a hřebíček a necháme na mírném ohni asi 10 minut. Dětem dáme na ozdobu do skleniček plátky pomeranče a můžeme si přiťuknout i s nimi.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka