Podzimní kotleta

Podzimní kotleta
Pokud máte čas strávit v kuchyni hodinku a půl až dvě, můžete se pustit do podzimní delikatesy – vepřové kotlety podušené na víně a šalvěji, s chutí zkaramelizovaných jablek navrch.
Jak začít? Vezmeme šest kusů vepřových kotlet i s kostí. Maso naklepeme a klasicky jak to známe, na okrajích masa nařízneme blanku, aby se kotlety nekroutily. Potom je lehce opepříme a pokapeme olejem, nejlépe olivovým. Maso necháme odpočinout v ledničce – pokud to stihnete den předem, jedině dobře, ale stačí mu i pár hodin.
- 6 vepřových kotlet s kostí
- 3 cibule
- 3 jablka
- 2 lžíce sádla
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce másla
- krystalový cukr
- 200 ml bílého vína
- hrst listů šalvěje
- sůl, pepř
Mezitím se pustíme do dalších příprav. Cibuli nakrájíme na širší proužky a na pánvi, ve které jsme si rozehřáli 2 lžíce másla a stejné množství olivového oleje, smažíme do světle hněda. Vyjmeme z pánve a do stejné pánve vložíme tři jablka, která jsme zbavili jádřinců a obalili v krupicovém nebo krystalovém cukru. Přidáme další dvě lžíce másla a kapku olivového oleje a znovu necháme zkaramelizovat.
Na jiné pánvi rozpálíme 2 lžíce sádla, kotlety necháme zprudka zatáhnout a přendáme do pekáčku, kde je osolíme. Do výpeku v pánvi vlijeme dvě deci bílého vína, snítku šalvěje nebo hrst sušených listů a rychle provaříme.
Přelijeme k masu a vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů, pečeme doměkka a na talíři ozdobíme zkaramelizovanou cibulkou a jablky a přelijeme vypečenou šťávou z jablek. Přílohou mohou být brambory a všechny tyto chutě jdou skvěle dohromady.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.