Podzimní kotleta

Pokud máte čas strávit v kuchyni hodinku a půl až dvě, můžete se pustit do podzimní delikatesy – vepřové kotlety podušené na víně a šalvěji, s chutí zkaramelizovaných jablek navrch.

Jak začít? Vezmeme šest kusů vepřových kotlet i s kostí. Maso naklepeme a klasicky jak to známe, na okrajích masa nařízneme blanku, aby se kotlety nekroutily. Potom je lehce opepříme a pokapeme olejem, nejlépe olivovým. Maso necháme odpočinout v ledničce – pokud to stihnete den předem, jedině dobře, ale stačí mu i pár hodin.

Ingredience
  • 6 vepřových kotlet s kostí
  • 3 cibule
  • 3 jablka
  • 2 lžíce sádla
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce másla
  • krystalový cukr
  • 200 ml bílého vína
  • hrst listů šalvěje
  • sůl, pepř

Mezitím se pustíme do dalších příprav. Cibuli nakrájíme na širší proužky a na pánvi, ve které jsme si rozehřáli 2 lžíce másla a stejné množství olivového oleje, smažíme do světle hněda. Vyjmeme z pánve a do stejné pánve vložíme tři jablka, která jsme zbavili jádřinců a obalili v krupicovém nebo krystalovém cukru. Přidáme další dvě lžíce másla a kapku olivového oleje a znovu necháme zkaramelizovat.

Na jiné pánvi rozpálíme 2 lžíce sádla, kotlety necháme zprudka zatáhnout a přendáme do pekáčku, kde je osolíme. Do výpeku v pánvi vlijeme dvě deci bílého vína, snítku šalvěje nebo hrst sušených listů a rychle provaříme.

Přelijeme k masu a vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů, pečeme doměkka a na talíři ozdobíme zkaramelizovanou cibulkou a jablky a přelijeme vypečenou šťávou z jablek. Přílohou mohou být brambory a všechny tyto chutě jdou skvěle dohromady.

autor: dak

Související