Pečená vepřová kotleta s rozmarýnem, zelenou čočkou, fazolemi a česnekovou omáčkou

Libor Homolka představuje Pečená vepřová kotleta s rozmarýnem, zelenou čočkou, fazolemi a česnekovou omáčkou.

600g vepřová kotleta
100g olivový olej
snítka rozmarýnu
Sůl, černý pepř
100g zelená čočka
150g chorizo (španělský pikantní salám) nebo tyrolský špek
100g velké červené fazole
1 dcl vývar
1x jarní cibulka
2 stroužky česneku
200g nať z řapíkatého celeru

Kotlety nakrájíme na porce, cca 150g, osolíme opepříme potřeme olejem a nasekaným rozmarýnem. Čočku a fazole den předem namočíme, druhý den uvaříme a měkké scedíme. Kotletu zprudka opečeme a dáme do trouby180°Cstupňů na 8-10 minut. Špek nakrájíme na nudličky a orestujeme. Přidáme nasekaný celer, jarní cibulku, čočku a fazole. Zamícháme, dochutíme solí a pepřem.

Dáme na talíř, přidáme kotletu a přelejeme česnekovou omáčkou, kterou jsme si udělali z výpeku,do kterého jsme přidali česnek,zalili vývarem,zjemnili máslem a dochutili solí a pepřem.

autor: Tamara Pecková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.