Farářská kotleta
Dobré libové maso, které se za chvíli propeče tak, že si libuje celá rodina. To je jídlo, kterému na mnoha místech říkají farářské kotlety, nebo také farářské řízky.
Nepodařilo se mi vypátrat, podle čeho dostaly farářské kotlety svůj název, ale zato jsem dostala poměrně podrobný recept.
- vepřové kotlety
- 3 cibule
- 1 kg brambor
- smetana
- sůl
- pepř
Je tak jednoduchý, že ho zvládne každý. Potřebujeme jen několik základních ingrediencí – libové vepřové maso z kotlet, brambory, cibuli a smetanu.
O recept, podle kterého vaří pro rodinu, se podělila paní Jitka z Přibyslavi. „Farářská kotleta je jednoduché jídlo. Udělá se hodně cibule, nastrouhá se na plátečky, nebo nakrájí. Na větší plech tak asi tři cibule,“ říká.
„Plátky kotlety se naklepou, osolí, opepří a položí na cibuli. Zvlášť nakrájíme hranolky z brambor a nasypeme nahoru. Všechno dohromady ještě trochu osolit, zalít smetanou, pokapat lehce olejem a plech strčit do trouby. Za hodinu je hotovo, jednoduchý a dobrý recept.“
Než začneme krájet cibuli a klepat maso, rozpálíme si troubu na 200 stupňů. Péct pak stačí hodinu a farářskou kotletu můžeme ihned podávat, třeba se salátem z letní zeleniny.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka