Farářská kotleta
Dobré libové maso, které se za chvíli propeče tak, že si libuje celá rodina, to je jídlo, kterému na mnoha místech říkají farářské kotlety, nebo také farářské řízky.
Nepodařilo se mi vypátrat, podle čeho dostaly svůj název, ale zato jsem dostala poměrně podrobný recept.
- vepřové kotlety
- 3 cibule
- 1 kg brambor
- smetana
- sůl, pepř
Je tak jednoduchý, že ho zvládne každý a potřebujeme na něj jen několik základních ingrediencí – libové vepřové maso z kotlet, brambory, cibuli a smetanu.
O postup, jaký používá, když vaří pro rodinu a vnoučata se s námi podělila paní Jitka z Přibyslavi: „Farářská kotleta je jednoduchý recept. Udělá se hodně cibule, nastrouhá se na plátečky nebo nakrájí. Na ten větší plech tak asi tři cibule. Plátky kotlety se naklepou, osolí, opepří, dají se na cibuli. Hranolky z brambor se nakrájí zvlášť, posypou se nahoru na to. Všechno hned současně, trochu ještě osolit, zalije se to smetanou, potom se to ještě pokape trochu olejem a plech se strčí do trouby. Za hodinu je hotovo, jednoduchý a dobrý recept.“
Než začneme krájet cibuli a klepat maso, rozpálíme si troubu na 200 stupňů, péct pak stačí hodinu a farářskou kotletu můžeme ihned podávat, třeba se salátem z letní zeleniny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.