Farářská kotleta

Dobré libové maso, které se za chvíli propeče tak, že si libuje celá rodina, to je jídlo, kterému na mnoha místech říkají farářské kotlety, nebo také farářské řízky. 

Nepodařilo se mi vypátrat, podle čeho dostaly svůj název, ale zato jsem dostala poměrně podrobný recept.

Ingredience
  • vepřové kotlety
  • 3 cibule
  • 1 kg brambor
  • smetana
  • sůl, pepř

Je tak jednoduchý, že ho zvládne každý a potřebujeme na něj jen několik základních ingrediencí – libové vepřové maso z kotlet, brambory, cibuli a smetanu.

O postup, jaký používá, když vaří pro rodinu a vnoučata se s námi podělila paní Jitka z Přibyslavi: „Farářská kotleta je jednoduchý recept. Udělá se hodně cibule, nastrouhá se na plátečky nebo nakrájí. Na ten větší plech tak asi tři cibule. Plátky kotlety se naklepou, osolí, opepří, dají se na cibuli. Hranolky z brambor se nakrájí zvlášť, posypou se nahoru na to. Všechno hned současně, trochu ještě osolit, zalije se to smetanou, potom se to ještě pokape trochu olejem a plech se strčí do trouby. Za hodinu je hotovo, jednoduchý a dobrý recept.“

Než začneme krájet cibuli a klepat maso, rozpálíme si troubu na 200 stupňů, péct pak stačí hodinu a farářskou kotletu můžeme ihned podávat, třeba se salátem z letní zeleniny.

autor: dak