Pivní smaženky
Letní oslavy, jídla pod širou oblohou, pikniky – to všechno jsou příležitosti, kdy se nám bude hodit dnešní dobrota, pivní smaženky.
200 g kuřecího
200 g vepřového
200 g telecího (směs mas může být libovolná)
3 vajíčka
300 ml světlého piva
100 g hladké mouky
30 g strouhanky
1 jarní (nebo menší obyčejná) cibulka
zelené bylinky
Je to výborný nápad koupit od každého oblíbeného masa na řízky kousek – kuřecí prsa, krůtí, vepřová krkovice, kýta a k tomu třeba i telecí, pokud vám přijde pod ruku.
Nakrájíme na menší řízečky – asi tak tři až pět centimetrů osolíme a necháme chvilku odležet.
Mezitím si připravíme pivní těstíčko. Našleháme 3 vajíčka s třetinkou světlého piva. V misce smícháme deset deka hladké mouky s třemi deky strouhanky a tuto sypkou směs postupně přisypáváme k vajíčku s pivem tak, aby vzniklo husté těstíčko.
To ještě vylepšíme – přidáme do něj najemno nakrájenou cibuli nebo jarní cibulku a zelenou bylinku – pažitku nebo petržel, co máte raději.
Pak obalujeme kousky masa v těstíčku a postupně smažíme ve vysoké vrstvě oleje ze všech stran dozlatova. Pivní smaženky podáváme pokapané citronem a k nim domácí kečup, brambory nebo třeba čerstvé pečivo.
Související
-
Špekáčky do trouby
Nedovedu si představit léto bez špekáčků opečených nad ohněm, ostatně ani pozdní jaro nebo podzimní dny. Špekáček, když je poctivý, chutná skvěle kdykoli.
-
Tvarůžková sekaná
Pokud chcete vyzkoušet tvarůžky i jinak než samotné nebo v bramboráku nebo smažené v trojobalu, mám tady recept na lahodnou sekanou.
-
Stařené hovězí do trouby
Nejlepší recepty bývají od lidí, kteří milují jídlo. Dobře totiž vědí, že k pokrmu, který se nám rozplývá v ústech, nepotřebujeme složité postupy nebo desítky ingrediencí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.