Slaný karamel se šlehačkou

Slaný karamel je velká móda a najdeme ho ve spoustě zákusků. Pokud doma vyrábíte věnečky, větrníky nebo nějaké řezy, kam se dává šlehačkový krém, je snadné zpestřit si tyto sladkosti slaným karamelem, který se dá snadno vyrobit.

Skvělá domácí pekařka všelijakých dobrot Anna Švomová karamel dělá takto:
"Slaný Karamel to je standardně karamel na plotně z cukru. Do toho se dá teplá šlehačka. Pak se to nechá zchladnout, do toho špetku soli, ale opravdu jen trošičku, aby to nebylo tak slané. Do toho se zašlehá trošku másla a krém je hotový."

Ingredience
  • 250 g cukru (krupice nbo třtinový)
  • 130 ml smetany ke šlehání
  • špetka soli
  • 200 g másla

Dáme si tedy rozehřát čtvrt kila třtinového cukru a ten na mírném plameni mícháme, dokud se nerozpustí, přidáme kelímek zahřáté smetany ke šlehání, promícháme a lehce osolíme – když se to se solí přežene, ani všechen cukr v karamelu pak tuto chuť nepřebije, tedy opravdu jen špetku soli.

Do zchladnutého nanejvýš vlažného karamelu se zašlehá dvacet deka másla nakrájeného na kostičky.

Při použití do zákusků je z karamelu spodní vrstva a na ni stačí vyšlehat šlehačku, která už nepotřebuje být sladká, protože se krásně smíchá s karamelem.

Samotný karamel se dá také rozehřátý přelít do skleniček, uchovávat a ubírat z něj na všelijaké další pečení a recepty.

Tak si nechte chutnat!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.