Vylepšená náplň do štrůdlu

Možností, čím naplnit štrůdl, máme víc, nemusí to být jen jablka. Pro dnešek zůstaneme u oblíbené jablečné náplně, která skvěle chutná v taženém závinu, pokud ho umíme a rádi děláme. Chutnat ale určitě bude i v jiném těstě, na které jste u vás doma zvyklí.

Mirka Paclová je vyhlášená zahradnice, a také kastelánka zámku Červená Řečice. V kuchyni je ovšem také přebornicí, jak je znát z jejího podrobného popisu vylepšené jablečné náplně do štrůdlu: „Co bychom si do té náplně určitě měli dát, tak jsou dobrá jablka, 4 – 6 jablek, 2 lžíce rozinek, skořici a vanilkový cukr, nebo někdo použije jen skořicový cukr a podle toho, jak jsou jablka kyselá, tak přimícháme ještě cukr moučku. Velmi důležitá je ještě strouhanka a rum.

Ingredience
  • 4 – 6 jablek 
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 skořicový cukr
  • (nebo skořice a moučkový cukr)
  • strouhanka
  • máslo
  • 2 lžíce rumu

Strouhanku předtím, než ji dávám na štrůdl, lehce opražím na másle, kdo chce být dietnější, tak si ji opraží jenom na horké teflonové pánvi opatrně, aby se nepřichytla. Na závěr se do strouhanky přidají dvě lžíce rumu. Na půlku těsta na štrůdl nasypeme strouhanku s rumem, na to poklademe jablka promíchaná s rozinkami, podle potřeby ještě posypeme vrch cukrem, celé pokapeme hodně máslem, aby to pěkně prostoupilo. Vrchní vrstva bude zase strouhanka a zabalíme.“ Strouhanku někdo nahrazuje mletými ořechy. Obojí funguje dobře k tomu, aby se vsákla šťáva z jablek a štrůdl nebyl promáčený. Ovšem chuť rumu se strouhankou opraženou na másle, ta povýší náplň do štrůdl na úplně jinou úroveň.

autor: dak

Související