Špekáčky do trouby
Nedovedu si představit léto bez špekáčků opečených nad ohněm, ostatně ani pozdní jaro nebo podzimní dny. Špekáček, když je poctivý, chutná skvěle kdykoli.
Může se ale stát, že počasí nepřeje, dřevo je namoklé a nás honí mlsná na buřty nebo nějaké dobré klobásky. Žádný strach, dají se udělat i jinak – v troubě.
Našla jsem parádní recept, jak udělat ze špekáčků – nebo klobásek na oheň - laskominu i pro náročného strávníka.
- 4 – 6 špekáčků (klobásek)
- 1 brokolice
- 3 barevné papriky
- větvička rajčat
- 1 červená cibule
- hrst fazolových lusků
- sůl
- koření dle chuti
Vezmeme menší pekáček, který vymažeme olivovým olejem a naházíme do něj nakrájenou zeleninu – hodí se celá brokolice rozebraná na růžičky a bez silných stonků, papriky od každé barvy jedna, ať je do talíře veselý pohled, celá větvička rajčátek, červená cibule, také nakrájená a třeba i hrst zelených fazolových lusků, žluté kukuřice, zkrátka všechno barevné, co vám chutná.
Okořeníme směsí italských bylinek nebo provensálského koření, podle toho, čemu dáváte přednost a vložíme na čtvrt hodinky do silně rozpálené trouby.
Potom vyjmeme, a přidáme to nejlepší na konec – klobásky nebo nakrojené špekáčky, které bychom jinak napíchli na klacek.
S uzeninou pečeme dalších deset minut a je hotovo. K takto upečeným špekáčkům nepotřebujeme ani pečivo, zelenina je mnohem lepší příloha.
Související
-
Zapečené vepřové
Na obvyklý dotaz „co bude dnes k obědu?“, je někdy lepší dostat nápad den předem. Pak se totiž dá zavčasu pořídit maso.
-
Stařené hovězí do trouby
Nejlepší recepty bývají od lidí, kteří milují jídlo. Dobře totiž vědí, že k pokrmu, který se nám rozplývá v ústech, nepotřebujeme složité postupy nebo desítky ingrediencí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.