Špekáčky do trouby
Nedovedu si představit léto bez špekáčků opečených nad ohněm, ostatně ani pozdní jaro nebo podzimní dny. Špekáček, když je poctivý, chutná skvěle kdykoli.
Může se ale stát, že počasí nepřeje, dřevo je namoklé a nás honí mlsná na buřty nebo nějaké dobré klobásky. Žádný strach, dají se udělat i jinak – v troubě.
Našla jsem parádní recept, jak udělat ze špekáčků – nebo klobásek na oheň - laskominu i pro náročného strávníka.
- 4 – 6 špekáčků (klobásek)
- 1 brokolice
- 3 barevné papriky
- větvička rajčat
- 1 červená cibule
- hrst fazolových lusků
- sůl
- koření dle chuti
Vezmeme menší pekáček, který vymažeme olivovým olejem a naházíme do něj nakrájenou zeleninu – hodí se celá brokolice rozebraná na růžičky a bez silných stonků, papriky od každé barvy jedna, ať je do talíře veselý pohled, celá větvička rajčátek, červená cibule, také nakrájená a třeba i hrst zelených fazolových lusků, žluté kukuřice, zkrátka všechno barevné, co vám chutná.
Okořeníme směsí italských bylinek nebo provensálského koření, podle toho, čemu dáváte přednost a vložíme na čtvrt hodinky do silně rozpálené trouby.
Potom vyjmeme, a přidáme to nejlepší na konec – klobásky nebo nakrojené špekáčky, které bychom jinak napíchli na klacek.
S uzeninou pečeme dalších deset minut a je hotovo. K takto upečeným špekáčkům nepotřebujeme ani pečivo, zelenina je mnohem lepší příloha.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.