Pomerančové pyré

V míse na ovoce na kuchyňském stole se pomeranče obvykle hromadí v zimních měsících – počínaje nadílkou od Mikuláše, přes období chřipek a nachlazení, až po začátek jara, kdy máme také zvýšenou potřebu vitamínu C. Oloupaný pomeranč a rozdělený na dílky je skvělý, stejně tak vymačkaný na čerstvou šťávu.

Použít ho můžeme i na ozdobení dezertů, nebo si z něj vyrobit jemné pomerančové pyré. Jak na něj, nám poradila Tereza Havlíčková, učitelka odborného výcviku ze žďárské SOŠ Adoplha Kolpinga: „Ta pomerančová šťáva se zahušťuje s pektinem, kterýž nám vytváří to želírování. Je to samozřejmě i s cukrem, takže se pomerančová šťáva vymačkaná čerstvá, přidáme cukr, pektin a necháme provařit. Takže to zahřejeme, provaříme a ono to pěkně zhoustne.“

Ingredience
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 1 lžička pektinu
  • 50 g cukru

Pokud máme bio pomeranč s kůrou neošetřenou chemicky, pak jej můžeme omýt horkou vodou a ostrouhat trochu kůry – pár tenkých proužků dodá pyré osvěžující chuť i úžasnou citrusovou vůni. Pak jej překrojíme a vymačkáme šťávu, a tu svaříme s 50 gramy cukru a lžičkou pektinu, až do zhoustnutí. Konzistence je podobná, jako když vaříme ovocný džem. Pyré se dá ujídat lžičkou rovnou – ještě teplé i za studena.

Pro dospělé hosty do něj můžeme ještě před svařením přidat pomerančový likér nebo pomerančové curacao. Pomerančové pyré se dá také přidat do ovocného salátu, na talířek k banánu, nebo jím naplnit některé zákusky, profiterolky nebo trubičky, fantazii se meze nekladou.

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.