Koláč s kiwi

V zimě rádi ochutnáváme exotické ovoce, nejen pomeranče a grepy, ale třeba i mango, dračí ovoce nebo hvězdičkovou karambolu. Dnes si posvítíme na kiwi – cestuje k nám z dalekého Nového Zélandu a je plné vitamínu C. Určitě víte, jak krásnou zelenou barvu má a že je moc dobré, ale už jste ho někdy použili do koláče?

Korpus

Ingredience
  • 100 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 50 ml vody

Nachystáme si kulatou formu a korpus z křehkého těsta. V míse smícháme 100 g změklého másla, dvacet deka hladké mouky, lžičku prášku do pečiva a půl deci vody.

Vypracujeme těsto a necháme ho uležet v chladu, nejlépe v ledničce asi půl hodiny.

Pak je natlačíme do formy a vložíme do trouby, kterou jsme si vyhřáli na 170 stupňů.

Kiwi oloupeme a nakrájíme na kolečka – mezi ovocem a korpusem ale bude ještě náplň.

Náplň

Ingredience
  • 180 ml smetany na vaření
  • 400 g zakysané smetany
  • 500 ml mléka
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 100 g krupicového cukru
  • 4 – 5 kiwi

Náplň připravíme z kelímku šlehačky, kterou ušleháme dotuha. Jeden vanilkový cukr rozmícháme v zakysané smetaně a společně se šlehačkou prošleháme do krému.

Pak uvaříme vanilkový pudink podle běžného návodu a necháme vychladnout.

A jdeme vrstvit – do upečeného korpusu vylijeme pudink, na něj natřeme krém a poklademe kolečky kiwi. Je to úžasná sladká dobrota.

autor: dak

Související

  • Koláč s tvarohem

    Na koláčích z litého těsta na plech je skvělá rychlost a snadnost přípravy. Když je recept hrnkový, nepotřebujeme ani váhu a většinu ingrediencí máme většinou běžně doma.

  • Pomerančový koláč

    Milovníky vláčných koláčů výrazné chuti potěší náš dnešní tip na koláč z celých pomerančů.

  • Ořechový koláč s medem

    Dárek, kterým nikdy nepohrdnu – pytlík vlašských ořechů, které vyrostly na zahradě u kamarádky! Nejlepší, co s nimi člověk může udělat je – pustit se do pečení.