Koláč s kiwi
V zimě rádi ochutnáváme exotické ovoce, nejen pomeranče a grepy, ale třeba i mango, dračí ovoce nebo hvězdičkovou karambolu. Dnes si posvítíme na kiwi – cestuje k nám z dalekého Nového Zélandu a je plné vitamínu C. Určitě víte, jak krásnou zelenou barvu má a že je moc dobré, ale už jste ho někdy použili do koláče?
Korpus
- 100 g másla
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50 ml vody
Nachystáme si kulatou formu a korpus z křehkého těsta. V míse smícháme 100 g změklého másla, dvacet deka hladké mouky, lžičku prášku do pečiva a půl deci vody.
Vypracujeme těsto a necháme ho uležet v chladu, nejlépe v ledničce asi půl hodiny.
Pak je natlačíme do formy a vložíme do trouby, kterou jsme si vyhřáli na 170 stupňů.
Kiwi oloupeme a nakrájíme na kolečka – mezi ovocem a korpusem ale bude ještě náplň.
Náplň
- 180 ml smetany na vaření
- 400 g zakysané smetany
- 500 ml mléka
- 1 balení vanilkového pudinku
- 100 g krupicového cukru
- 4 – 5 kiwi
Náplň připravíme z kelímku šlehačky, kterou ušleháme dotuha. Jeden vanilkový cukr rozmícháme v zakysané smetaně a společně se šlehačkou prošleháme do krému.
Pak uvaříme vanilkový pudink podle běžného návodu a necháme vychladnout.
A jdeme vrstvit – do upečeného korpusu vylijeme pudink, na něj natřeme krém a poklademe kolečky kiwi. Je to úžasná sladká dobrota.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.