Turecká vejce

Vajíčka jsou skvělá potravina, však nám je vědci v posledních letech doporučují více a více. Dají se připravit na mnoho různých způsobů, a dost jich zvládají i muži. Také já mám rodině muže, který rád vaří, syna Tadeáše, a ten se podělí o jeden z receptů, které se naučil na cestách. Turecká vejce mu velmi zachutnala.

Ingredience
  • 4 vejce
  • 400 g bílého jogurtu
  • ½ stroužku česneku
  • 1 lžíce octa
  • 60 g másla
  • mletá paprika, chilli
  • kopr
  • sůl, pepř
  • pečivo

Co budeme na turecká vejce potřebovat? 400 gramů bílého jogurtu, půl stroužku česneku, 4 vejce, lžíci octa, 60 gramů másla a pečivo k tomu.

Nejtěžší je pošírování vajec. Pošírované vejce se rozklepne do vody, která se udržuje těsně pod bodem varu. „Vodu musíme zamíchat, aby se v ní vytvořil vír. Tím, že se vejce rozklepne do víru, drží pohromadě. Důležité ještě je dodat, že do vody přidáme lžíci octa, ta je při pošírování vajec velmi nápomocná,“ popisuje Tadeáš.

Vejce takhle vaříme dvě až čtyři minuty, nechceme je uvařit úplně natvrdo. Jde nám právě o to, aby žloutek uvnitř byl tekutý, ale bílek okolo hezky držel formu. Jakmile budeme mít vejce hotová, dáme je stranou.

Česnek rozdrtíme a smícháme s jogurtem. „Dochutíme solí, pepřem, já bych do toho přidal i třeba kopr,“ doporučuje Tadeáš. Do této směsi pak vložíme vejce.

„A abychom jídlo ještě dochutili, vezmeme rendlík, do másla přihodíme koření – papriku, trošku chilli – a touto směsí pak zalejeme vejce s jogurtem. K tomu vezmete jenom trošku chleba a je to velmi zdravá snídaně. Velmi jsem si tento recept zamiloval,“ přiznává Tadeáš. Kdo raději bílé pečivo, může sáhnout po bagetě, rohlíku nebo housce, ale skvělý k takto připraveným vejcím je i pita chléb.

autor: dak