Stařené hovězí do trouby

Nejlepší recepty bývají od lidí, kteří milují jídlo. Dobře totiž vědí, že k pokrmu, který se nám rozplývá v ústech, nepotřebujeme složité postupy nebo desítky ingrediencí.

Takový poctivý kus masa, když se správně připraví, potřebuje k ochucení jen sůl a špetku pepře.

Právě takový tip bych dnes pro vás měla, navíc ještě s velmi jednoduchou přípravou. Jediné, co budeme potřebovat, je sehnat si kus takzvaného stařeného hovězího. Neuvěříte, kolik chemických procesů se v mase děje, a kolik cizích slov jsem přečetla, když jsem se o staření hovězího snažila něco dočíst.

Stařené hovězí

Velmi zjednodušeně tento postup vysvětluje třebíčský řezník Radomír Ráček včetně toho, jakou chuť pak maso má: „Je to chuťově trochu lepší než steak, řekl bych. Je to taková specifická chuť. Maso je odležené, ty tři týdny ve vakuu mu dají neskutečnou podobu a není potřeba ji přebíjet, nahrazovat a dohánět tu chuť nějakým kořením.“

1 - 1,5 kg hovězího masa ve vakuu

sůl

pepř

Pokud narazíte na uzrálé stařené hovězí, má pro vás zkušený řezník jednoduchý recept, který se nedá v žádném případě pokazit: „Hlavně mužům, kteří moc nevaří, vysvětluji: položíte maso na prkénko, dáte tam sůl, pepř, položíte do pekáčku, podlijete vodou, přiklopíte, a dvě a půl hodiny pečete na sto padesát. Recept je úplně jednoduchý, který zvládne kdekdo a nakonec je tady to stařené hovězí úplně neskutečné. Jednoduché věci bývají nejlepší,“ rozplývá se řezník.

Maso se v troubě peče samo, mezitím si uvaříme a ušťoucháme brambory, nachystáme salát a oběd hotový.