Pikantní majonéza

Grilujete, udíte, chystáte pro přátele občerstvení nebo jen pro rodinu pár hamburgerů? Pokud patříte k milovníkům pálivého, určitě oceníte jednoduchou drobnost, kterou si můžete kdykoliv vylepšit jakékoli i jídlo, třeba i nějaký běžný oběd uprostřed týdne.

Ingredience
  • mleté sušené zauzené chipotles
  • majonéza

Na pikantní majonézu, která poslouží jako podklad, příloha na talíř nebo dip, potřebujeme vlastně jenom dvě ingredience, říká amatérský kuchař a milovník velmi ostrých jídel Honza Lebeda: „Je to strašně jednoduché, v podstatě je to majolka a zauzené chipotles, což jsou pikantní a zauzené papričky. My totiž doma máme rádi hodně ostré, ale tohle je spíš je pikantní než ostré. Je to úžasné, že stačí do obyčejné majolky dát trošku ostrého koření. Jindy dávám většinou thajské papričky rawit, což je ostřejší a podle mě i lepší,“ usmívá se Honza.

Majonézu si můžeme také vyrobit doma, návod už známe, ale použít můžeme i kupovanou. Aby pálila jemně, promícháme ji s mletými papričkami chipotles. Pálivé papričky existují různé, bývají odstupňované podle pálivosti, a tak pokud snesete hodně a toužíte po tom, aby vám z úst při jídle téměř šlehaly plameny, můžete pořídit i doporučovanou ostřejší variantu, thajské papričky rawit. Já bych to nezvládla, ale znám spoustu lidí, kterým by takto ochucená majonéza výrazně vylepšila gastronomický zážitek.

autor: dak

Související

  • Majonéza z mléka

    Když je tak snadné skleničku majonézy koupit, proč by si měl člověk přidělávat práci vyráběním domácí? Možná protože chutná jinak a má široké má využití.

  • Slaninová majonéza

    Když se řekne majonéza, představím si dvě věci – jednak hromadu kalorií, která se musí následně spálit třeba cvičením nebo uklízením, a na druhou stranu spoustu chuti. 

  • Domácí majonéza

    Není to kaloricky příliš příznivá přísada, ale ta chuť. Tuk je totiž nositelem chuti a majonéza je z poloviny vyrobená právě z tuku, přesněji řečeno z oleje.