Domácí majonéza

Není to kaloricky příliš příznivá přísada, ale ta chuť. Tuk je totiž nositelem chuti a majonéza je z poloviny vyrobená právě z tuku, přesněji řečeno z oleje.

Druhou složkou doma vyráběné majonézy je žloutek, a pak už nám stačí jen špetka soli a kapka citronové šťávy. Všechny přísady by měly mít pokojovou teplotu. Při šlehání potřebujeme vědět pár tipů a triků, jaké umí dát kapitán národního týmu kuchařů Jan Horký.

2 velké čerstvé žloutky

1⁄2 lžičky soli

1 lžíce citronové šťávy

300 ml slunečnicového oleje

(pepř, kdo má rád)

„Domácí majonéza, to jsou žloutky a olej, nejlépe slunečnicový. Kápnout do žloutků citrón a sůl, a olej přikapávat. Čím víc oleje, tím víc to bude houstnout, takže nesmíte rychle. Šlehat musíte pomalu, jinak se ta majonéza srazí,“ ukazuje v kuchyni studia Gurmandia.

Začneme žloutky se solí, a kdo chce i pepřem, pak přidáme citrónovou šťávu a nakonec slunečnicový olej. „Ten přidáváme skutečně jen po kapkách a šlehat bychom neměli rychle – na konzistenci majonézy to uvidíme snadno, když se začne na stranách mísy srážet, musíme zpomalit šlehání a s přidáním další kapky oleje zase na chvilku počkat.“

A proč si vlastně dělat doma vlastní majonézu a nespokojit se jen s koupenou ve vaničce nebo ve skleničce? „Protože je čerstvá a my sami vidíme, že do ní nedáváme nic navíc, aby vydržela déle – jen to, co do majonézy patří. A když už si dáte tu práce, že si ji sami ušleháte, neváhejte ji využít do pomazánek – vajíčková, ředkvičková, pažitková, všechny budou s domácí majonézou určitě mnohem lepší.“

autor: dak