Majonéza z mléka

Když je tolik snadné skleničku majonézy prostě koupit, proč by si měl člověk přidělávat práci vyráběním domácí? Možná protože chutná jinak, protože víme, jak málo stačí k doma vyrobené lahůdce a jak široké má využití.

Běžně se majonéza šlehá z vaječných žloutků, oleje, trochy soli a citronové šťávy. Já jsem dostala od naší posluchačky, paní Jaroslavy Jandáčkové trochu jiný recept, který mě zaujal svou jednoduchostí - potřebujeme jen mléko a olej, obojí v pokojové teplotě.

Ingredience
  • 200 ml mléka
  • 150 - 200 ml slunečnicového oleje
  • sůl
  • cukr
  • ocet/citrónová šťáva

Paní Jaroslava doporučuje vzít například 2 deci mléka, ale můžeme použít i mnohem více, jen pak přidáme ostatního. Mléko dáme do sklenice o obsahu asi 1l s širším hrdlem, do kterého se vejde ponorný mixer. Do sklenice postupně přiléváme po troškách olej zhruba stejného množství, deci a půl až dvě, dohromady vznikne přibližně 400 ml sklenička.

Mixujeme postupně do zhoustnutí, a jak bude majonéza hustá, záleží právě jen a jen na nás. Ochutíme ji solí, špetkou cukru a kapkou octa nebo citrónové šťávy. Pokud chceme domácí tatarku, přidáme kousek jemně nakrájené cibulky, kyselé okurky a malinko hořčice – množství také zcela záleží na vás, tak ochutnávejte!!

Majonéza se dá také naředit bílým jogurtem a pak použít do salátů, k bramborám i masu, nebo do pomazánek.

autor: dak

Související

  • Slaninová majonéza

    Když se řekne majonéza, představím si dvě věci – jednak hromadu kalorií, která se musí následně spálit třeba cvičením nebo uklízením, a na druhou stranu spoustu chuti. 

  • Domácí majonéza

    Není to kaloricky příliš příznivá přísada, ale ta chuť. Tuk je totiž nositelem chuti a majonéza je z poloviny vyrobená právě z tuku, přesněji řečeno z oleje.