Majonéza z mléka
Když je tolik snadné skleničku majonézy prostě koupit, proč by si měl člověk přidělávat práci vyráběním domácí? Možná protože chutná jinak, protože víme, jak málo stačí k doma vyrobené lahůdce a jak široké má využití.
Běžně se majonéza šlehá z vaječných žloutků, oleje, trochy soli a citronové šťávy. Já jsem dostala od naší posluchačky, paní Jaroslavy Jandáčkové trochu jiný recept, který mě zaujal svou jednoduchostí - potřebujeme jen mléko a olej, obojí v pokojové teplotě.
- 200 ml mléka
- 150 - 200 ml slunečnicového oleje
- sůl
- cukr
- ocet/citrónová šťáva
Paní Jaroslava doporučuje vzít například 2 deci mléka, ale můžeme použít i mnohem více, jen pak přidáme ostatního. Mléko dáme do sklenice o obsahu asi 1l s širším hrdlem, do kterého se vejde ponorný mixer. Do sklenice postupně přiléváme po troškách olej zhruba stejného množství, deci a půl až dvě, dohromady vznikne přibližně 400 ml sklenička.
Mixujeme postupně do zhoustnutí, a jak bude majonéza hustá, záleží právě jen a jen na nás. Ochutíme ji solí, špetkou cukru a kapkou octa nebo citrónové šťávy. Pokud chceme domácí tatarku, přidáme kousek jemně nakrájené cibulky, kyselé okurky a malinko hořčice – množství také zcela záleží na vás, tak ochutnávejte!!
Majonéza se dá také naředit bílým jogurtem a pak použít do salátů, k bramborám i masu, nebo do pomazánek.
Související
-
Slaninová majonéza
Když se řekne majonéza, představím si dvě věci – jednak hromadu kalorií, která se musí následně spálit třeba cvičením nebo uklízením, a na druhou stranu spoustu chuti.
-
Domácí majonéza
Není to kaloricky příliš příznivá přísada, ale ta chuť. Tuk je totiž nositelem chuti a majonéza je z poloviny vyrobená právě z tuku, přesněji řečeno z oleje.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka