Slaninová majonéza

Když se řekne majonéza, představím si dvě věci – jednak hromadu kalorií, která se musí následně spálit třeba cvičením nebo uklízením, a na druhou stranu spoustu chuti. Chuti, která vylepší kdejaké jídlo – hamburgery, steaky, tortily, zeleninové chipsy, které se do ní namáčejí, a tak dále.

Ingredience
  • Domácí majonéza
  • 2 žloutky
  • 1⁄2 lžičky soli
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 300 ml slunečnicového oleje

Majonéza se dá koupit, to je nejjednodušší způsob, jak k ní přijít, ale také se dá vyrobit doma – jak na domácí majonézu, to už jsme si říkali a poradil nám šéfkuchař Jan Horký z národního týmu kuchařů: „Domácí majonéza, to jsou žloutky a olej, nejlépe slunečnicový. Kápnout do žloutků citrón a sůl, a olej přikapávat. Čím víc oleje, tím víc to bude houstnout, takže nesmíte rychle. Šlehat musíte pomalu, jinak se ta majonéza srazí.“

Ingredience
  • Slaninová majonéza
  • 300 ml hotové majonézy
  • 1 vrchovatou lžíci mleté papriky
  • 6 plátků slaniny

A každá domácí majonéza se dá použít dál, základ do pomazánek, nebo fantasticky vylepšit různými přísadami. Pokud ji chceme ke smaženým dobrotám, jako jsou bramborové krokety, americké brambory nebo například cibulové kroužky, můžeme si ji krásně vylepšit slaninou. Vypečeme si asi šest plátků libovější slaniny na pánvičce dokřupava, necháme vychladnout a pak rozdrobíme na menší kousky.

Majonézu promícháme s vrchovatou lžičkou mleté sladké papriky a přidáme kousíčky slaniny. Pokud nám zbude pár kousků na ozdobení a nesníme je, posypeme jimi majonézu připravenou v mističce. A je to – dobrou chuť! 

autor: dak

Související

  • Domácí majonéza

    Není to kaloricky příliš příznivá přísada, ale ta chuť. Tuk je totiž nositelem chuti a majonéza je z poloviny vyrobená právě z tuku, přesněji řečeno z oleje.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.