Slaninová majonéza
Když se řekne majonéza, představím si dvě věci – jednak hromadu kalorií, která se musí následně spálit třeba cvičením nebo uklízením, a na druhou stranu spoustu chuti. Chuti, která vylepší kdejaké jídlo – hamburgery, steaky, tortily, zeleninové chipsy, které se do ní namáčejí, a tak dále.
- Domácí majonéza
- 2 žloutky
- 1⁄2 lžičky soli
- 1 lžíce citronové šťávy
- 300 ml slunečnicového oleje
Majonéza se dá koupit, to je nejjednodušší způsob, jak k ní přijít, ale také se dá vyrobit doma – jak na domácí majonézu, to už jsme si říkali a poradil nám šéfkuchař Jan Horký z národního týmu kuchařů: „Domácí majonéza, to jsou žloutky a olej, nejlépe slunečnicový. Kápnout do žloutků citrón a sůl, a olej přikapávat. Čím víc oleje, tím víc to bude houstnout, takže nesmíte rychle. Šlehat musíte pomalu, jinak se ta majonéza srazí.“
- Slaninová majonéza
- 300 ml hotové majonézy
- 1 vrchovatou lžíci mleté papriky
- 6 plátků slaniny
A každá domácí majonéza se dá použít dál, základ do pomazánek, nebo fantasticky vylepšit různými přísadami. Pokud ji chceme ke smaženým dobrotám, jako jsou bramborové krokety, americké brambory nebo například cibulové kroužky, můžeme si ji krásně vylepšit slaninou. Vypečeme si asi šest plátků libovější slaniny na pánvičce dokřupava, necháme vychladnout a pak rozdrobíme na menší kousky.
Majonézu promícháme s vrchovatou lžičkou mleté sladké papriky a přidáme kousíčky slaniny. Pokud nám zbude pár kousků na ozdobení a nesníme je, posypeme jimi majonézu připravenou v mističce. A je to – dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.