Palačinky z jablečného těsta
Jak se něco může usmažit a pak posypat cukrem nebo potřít džeme, jsou moje děti první v kuchyni. Nejrůznějších palačinek, lívanců, placek a omelet už jsme vyzkoušeli spousty. Základní těsto máme všichni v malíčku, a pak stačí jen měnit, co přijde nahoru.
- 6 jablek
- 150 g hrubé mouky
- 4 vejce
- 500 ml mléka
- olej
- troška citrónové šťávy
- cukr
- skořice
- džem
- šlehačka nebo zakysaná smetana
Tentokrát mám ale něco nového – chuť a vláčnost jablíček se dá přímo do těsta. Budeme na ně potřebovat asi 6 větších jablek, z nichž dvě si oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Pokapeme pár kapkami citrónové šťávy, aby nezhnědla. Ve větší míse si rozšleháme čtyři vajíčka, přidáme půl litru mléka a postupně přisypáváme sto padesát gramů hrubé mouky.
Když těsto rozmícháme do hladka, přijdou na řadu nastrouhaná jablka. Pak si rozpálíme olej na nepřilnavé pánvi, nemusí ho být moc, na každou palačinku pár kapek a postupně osmažíme.
Z pánve vyndáváme na papírový ubrousek, aby odsál olej. Zbylá jablka nakrájíme na tenoučké plátky a klademe na polovinu každé palačinky. Posypeme cukrem se skořicí, přeložíme a komu jsou ještě málo sladké, ten může přidat více cukru, nebo přetřít džemem. Na ozdobu se hodí i kopeček šlehačky nebo zakysané smetany.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.