Dášiny jahodové palačinky
Nevím, jak u vás, ale v létě jsou v naší rodině různé varianty palačinek a lívanečků ve velké oblibě. Nedávno jsem se naučila jedno vylepšení, o které se s vámi podělím. Už tady byla řeč o jahodách a ty právě budeme ke speciální omáčce na palačinky potřebovat. Je moc dobrá proto, že je sladká, je ze samých dobrých věcí a voní po jahodách.
Jak na ni? Dohladka vymícháme asi 5dkg změklého másla se třemi lžícemi bílého jogurtu a kostkou polotučného tvarohu. Přidáme ještě lžíci citronové šťávy, lžíci třtinového cukru a lžičku jahodového sirupu a nebo další lžíci cukru. Vznikne nám omáčka příjemné konzistence. Vylepšíme ji dvaceti deky čerstvých jahod, které rozmačkáme vidličkou. Celé to necháme vychladit a mezitím se pustíme do palačinek.
Na moučník pro celou rodinu stačí půl litru mléka, jedno vajíčko a 20dkg hladké mouky, nesmí chybět špetka soli. To vše vyšleháme dohladka bez hrudek a usmažíme – vychází to na 10 – 12 palačinek, takže na hlavní jídlo musíme dávku určitě nejméně zdvojnásobit. Na talíři každou palačinku přelijeme omáčkou a ozdobíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.