Ovocný koláč s čokoládovou drobenkou

Také před víkendem přemýšlíte, co se bude v sobotu péct ke kávě? V kavárně mám nejraději ovocný koláč se světlým těstem dole, ovocem uprostřed a kakaovou vrstvou nahoře

Nedávno jsem objevila tento osvědčený recept a mělo to úspěch! Potřebujeme jen višňový kompot a hodně kakaa.

Na těsto:

100 g změklého másla

120 g krupicového cukru

1 vanilkový cukr

2 vejce

200 g hladké mouky

2 lžičky kypřícího prášku

200ml podmáslí

1 kg višní, čerstvých nebo kompotovaných

Na drobenku:

150 g piškotů

150 g másla

60 g krupicového cukru

3 lžíce kakaa

Potřebujeme pytlík piškotů – 15 deka, a stejné množství rozpuštěného másla. Piškoty rozmixujeme v robotu a zalijeme máslem, přidáme 6 deka krupicového cukru a tři lžíce kakaa a necháme vychladit.

Mezitím v míse smícháme deset deka změklého másla s vanilkovým cukrem a dvanácti deky krupicového cukru a vyšleháme spolu se dvěma vajíčky. Do tekuté směsi přisypeme dvacet deka hladké mouky smíchané se dvěma lžičkami kypřícího prášku.

Nadýchanost buchtě dodá 200 ml podmáslí, které vmícháme nakonec.

Teď vymažeme kulatou formu na koláč a na dno vtlačíme polovinu drobenkové kakaové hmoty, na ni vylijeme světlé těsto a poklademe višněmi.

Čerstvé višně, které bývají na trhu jen chvilku, vypeckujeme, ale můžeme použít i sklenici višňového kompotu. Nakonec přidáme zbylou kakaovou drobenku a pečeme. Asi za půl hodiny je hotovo.

Související

  • Skořicoví šneci

    Nevím, čím to je, ale vždycky před víkendem začínáme uvažovat, co si dobrého upečeme jako sladkou tečku po sobotním a nedělním obědě.

  • Velikonoční mazanec pro všechny generace

    Mazanec na Velikonoce musí být na stole, svátky jara si bez něj velká většina z nás nedovede představit.

  • Arašídy v karamelu

    Dnešní dobrota bude především pro všechny, kdo mají zdravé zuby a nemusí si dělat starosti s cukrem.