Arašídy v karamelu
Dnešní dobrota bude především pro všechny, kdo mají zdravé zuby a nemusí si dělat starosti s cukrem.
Potřebujeme jen dvě základní ingredience a zdroj tepla, čili prostě obyčejný kuchyňský sporák.
100 g nesolených arašídů
100 g cukru krupice
100 ml vody
Arašídy v karamelu znáte asi z každé pouti nebo trhu, ale mnohem běžnější jsou v Africe – přesněji v Kongu, jak se přiznal autor této dobroty Afričan Sony: „Jí se to všude, ale nejvíc asi u nás doma, to v Demokratické republice Kongo,“ směje se. „Jsou to arašídy v karamelu. Někdo taky přidává citrón, ale tyhle jsou bez citrónu.“
Dáme si základ bez citrónu, pokračuje Sony. „Potřebujeme deset deka arašídů, hlavně ne solených. Dále deset deka cukru a deci vody. Nejdříve rozpustíme cukr ve vodě v pánvi, která nepřipaluje a přihodíme arašídy. Stále mícháme a počkáme, až cukr zkaramelizuje a voda se odpaří. Když cukr obalí arašídy, sundáme z ohně a když trochu vychladnou, slepíme je k sobě do takové šišky.“
Až úplně zchladne, dáme se do kousání. Právě tady potřebujeme ty zmiňované zdravé zuby.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.