Arašídy v karamelu

Dnešní dobrota bude především pro všechny, kdo mají zdravé zuby a nemusí si dělat starosti s cukrem.

Potřebujeme jen dvě základní ingredience a zdroj tepla, čili prostě obyčejný kuchyňský sporák.

100 g nesolených arašídů

100 g cukru krupice

100 ml vody

Arašídy v karamelu znáte asi z každé pouti nebo trhu, ale mnohem běžnější jsou v Africe – přesněji v Kongu, jak se přiznal autor této dobroty Afričan Sony: „Jí se to všude, ale nejvíc asi u nás doma, to v Demokratické republice Kongo,“ směje se. „Jsou to arašídy v karamelu. Někdo taky přidává citrón, ale tyhle jsou bez citrónu.“

Dáme si základ bez citrónu, pokračuje Sony. „Potřebujeme deset deka arašídů, hlavně ne solených. Dále deset deka cukru a deci vody. Nejdříve rozpustíme cukr ve vodě v pánvi, která nepřipaluje a přihodíme arašídy. Stále mícháme a počkáme, až cukr zkaramelizuje a voda se odpaří. Když cukr obalí arašídy, sundáme z ohně a když trochu vychladnou, slepíme je k sobě do takové šišky.“

Až úplně zchladne, dáme se do kousání. Právě tady potřebujeme ty zmiňované zdravé zuby.