Arašídy v karamelu
Dnešní dobrota bude především pro všechny, kdo mají zdravé zuby a nemusí si dělat starosti s cukrem.
Potřebujeme jen dvě základní ingredience a zdroj tepla, čili prostě obyčejný kuchyňský sporák.
100 g nesolených arašídů
100 g cukru krupice
100 ml vody
Arašídy v karamelu znáte asi z každé pouti nebo trhu, ale mnohem běžnější jsou v Africe – přesněji v Kongu, jak se přiznal autor této dobroty Afričan Sony: „Jí se to všude, ale nejvíc asi u nás doma, to v Demokratické republice Kongo,“ směje se. „Jsou to arašídy v karamelu. Někdo taky přidává citrón, ale tyhle jsou bez citrónu.“
Dáme si základ bez citrónu, pokračuje Sony. „Potřebujeme deset deka arašídů, hlavně ne solených. Dále deset deka cukru a deci vody. Nejdříve rozpustíme cukr ve vodě v pánvi, která nepřipaluje a přihodíme arašídy. Stále mícháme a počkáme, až cukr zkaramelizuje a voda se odpaří. Když cukr obalí arašídy, sundáme z ohně a když trochu vychladnou, slepíme je k sobě do takové šišky.“
Až úplně zchladne, dáme se do kousání. Právě tady potřebujeme ty zmiňované zdravé zuby.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.