Skořicoví šneci
Nevím, čím to je, ale vždycky před víkendem začínáme uvažovat, co si dobrého upečeme jako sladkou tečku po sobotním a nedělním obědě.
- 800 g hladké mouky
- 1 kostka kvasnic
- 150 g másla
- 90 g cukru krystal
- 1/2 čajové lžičky soli
- 2 čajové lžičky mletého kardamomu
- 500 ml mléka
- Na náplň:
- 150 g másla
- 90 g cukru
- 3 lžíce mleté skořice
- 1 čajové lžičky mletého kardamomu
- 1 čajová lžička vanilkového cukru
- 1 vejce na potření
- třtinový cukr na posypání
Asi proto, že většinu z nás začne krátce po obědě skoro pokaždé honit mlsná. Tentokrát jsme vymysleli skořicové šneky – je jich dost, takže se podělíme, a nejsou příliš těžcí.
Chtěla jsem použít koupené listové těsto, abychom ušetřili čas, ale děti se ohradily – kdepak, pustíme se do kynutého, když už nám tak dobře jde.
Připravíme si kostku kvasnic, rozpustíme ve vlažném mléce, a vlijeme do mísy, kam jsme si předem dali 150 gramů rozpuštěného másla a 90 gramů krystalového cukru, přidali lžičku soli a dvě lžičky mletého kardamomu – tohle koření rozhodně nenahrazujte, dá šnekům úžasný šmrnc. Po troškách přisypáváme 800 gramů mouky a mícháme, aby bylo těsto pěkně hladké.
Když se všechny ingredience spojí, necháme je hodinu kynout. Náplň má hodně společného s těstem.
Znovu si rozpustíme stejné množství másla a smícháme s 90 gramy cukru, třemi lžícemi skořice a lžičkou kardamomu. Promícháme a necháme vychladit.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny, jednu vyválíme, potřeme náplní, a smotáme do rolády. Pak uděláme totéž s druhou polovinou těsta. Obě roládky nakrájíme na šneky a pečeme potřené rozšlehaným vejcem a posypané třtinovým cukrem. V troubě vyhřáté na 180°C budou hotové asi za dvacet minut.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka