Skořicoví šneci

Nevím, čím to je, ale vždycky před víkendem začínáme uvažovat, co si dobrého upečeme jako sladkou tečku po sobotním a nedělním obědě.

Ingredience
  • 800 g hladké mouky
  • 1 kostka kvasnic
  • 150 g másla
  • 90 g cukru krystal
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky mletého kardamomu
  • 500 ml mléka
  • Na náplň:
  • 150 g másla
  • 90 g cukru
  • 3 lžíce mleté skořice
  • 1 čajové lžičky mletého kardamomu
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • 1 vejce na potření
  • třtinový cukr na posypání

Asi proto, že většinu z nás začne krátce po obědě skoro pokaždé honit mlsná. Tentokrát jsme vymysleli skořicové šneky – je jich dost, takže se podělíme, a nejsou příliš těžcí.

Chtěla jsem použít koupené listové těsto, abychom ušetřili čas, ale děti se ohradily – kdepak, pustíme se do kynutého, když už nám tak dobře jde.

Připravíme si kostku kvasnic, rozpustíme ve vlažném mléce, a vlijeme do mísy, kam jsme si předem dali 150 gramů rozpuštěného másla a 90 gramů krystalového cukru, přidali lžičku soli a dvě lžičky mletého kardamomu – tohle koření rozhodně nenahrazujte, dá šnekům úžasný šmrnc. Po troškách přisypáváme 800 gramů mouky a mícháme, aby bylo těsto pěkně hladké.

Když se všechny ingredience spojí, necháme je hodinu kynout. Náplň má hodně společného s těstem.

Znovu si rozpustíme stejné množství másla a smícháme s 90 gramy cukru, třemi lžícemi skořice a lžičkou kardamomu. Promícháme a necháme vychladit.

Skořicoví šneci

Těsto rozdělíme na dvě poloviny, jednu vyválíme, potřeme náplní, a smotáme do rolády. Pak uděláme totéž s druhou polovinou těsta. Obě roládky nakrájíme na šneky a pečeme potřené rozšlehaným vejcem a posypané třtinovým cukrem. V troubě vyhřáté na 180°C budou hotové asi za dvacet minut.

autor: dak

Související

  • Brunch s lososem

    Někdo je ranní ptáče, jiný o víkendu dohání, co přes týden nedospal a budí se pozdě. Já mám v rodině samé spáče, a tak velmi často místo snídaně rovnou obědvají. 

  • Tvarohová bábovka s rozinkami

    Není snad efektnější pohoštění, než když přineseme na stůl vydařenou, pěkně upečenou a pocukrovanou bábovku. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.