Skořicoví šneci
Nevím, čím to je, ale vždycky před víkendem začínáme uvažovat, co si dobrého upečeme jako sladkou tečku po sobotním a nedělním obědě.
- 800 g hladké mouky
- 1 kostka kvasnic
- 150 g másla
- 90 g cukru krystal
- 1/2 čajové lžičky soli
- 2 čajové lžičky mletého kardamomu
- 500 ml mléka
- Na náplň:
- 150 g másla
- 90 g cukru
- 3 lžíce mleté skořice
- 1 čajové lžičky mletého kardamomu
- 1 čajová lžička vanilkového cukru
- 1 vejce na potření
- třtinový cukr na posypání
Asi proto, že většinu z nás začne krátce po obědě skoro pokaždé honit mlsná. Tentokrát jsme vymysleli skořicové šneky – je jich dost, takže se podělíme, a nejsou příliš těžcí.
Chtěla jsem použít koupené listové těsto, abychom ušetřili čas, ale děti se ohradily – kdepak, pustíme se do kynutého, když už nám tak dobře jde.
Připravíme si kostku kvasnic, rozpustíme ve vlažném mléce, a vlijeme do mísy, kam jsme si předem dali 150 gramů rozpuštěného másla a 90 gramů krystalového cukru, přidali lžičku soli a dvě lžičky mletého kardamomu – tohle koření rozhodně nenahrazujte, dá šnekům úžasný šmrnc. Po troškách přisypáváme 800 gramů mouky a mícháme, aby bylo těsto pěkně hladké.
Když se všechny ingredience spojí, necháme je hodinu kynout. Náplň má hodně společného s těstem.
Znovu si rozpustíme stejné množství másla a smícháme s 90 gramy cukru, třemi lžícemi skořice a lžičkou kardamomu. Promícháme a necháme vychladit.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny, jednu vyválíme, potřeme náplní, a smotáme do rolády. Pak uděláme totéž s druhou polovinou těsta. Obě roládky nakrájíme na šneky a pečeme potřené rozšlehaným vejcem a posypané třtinovým cukrem. V troubě vyhřáté na 180°C budou hotové asi za dvacet minut.
Související
-
Brunch s lososem
Někdo je ranní ptáče, jiný o víkendu dohání, co přes týden nedospal a budí se pozdě. Já mám v rodině samé spáče, a tak velmi často místo snídaně rovnou obědvají.
-
Tvarohová bábovka s rozinkami
Není snad efektnější pohoštění, než když přineseme na stůl vydařenou, pěkně upečenou a pocukrovanou bábovku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.