Hříbkové škvarečky
Škvarky se dělají z tučného masa, které se nakrájí na kousky a nechá se pěkně vyškvařit. Pak osolit a je hotovo, s chlebem báječná lahůdka.
V létě můžeme vyzkoušet vyškvařit houbové úlovky.
Podle tipu naší posluchačky, paní Jaroslavy Jandáčkové, to mohou být hříbky, babky a podobné oblíbené druhy. Když jsou menší a čerstvé, je to lepší, než když přerostou a začnou měknout.
- miska hub
- sádlo
- sůl
- drcený kmín
- chléb a zelenina k podávání
Houby nakrájíme na silnější plátky, klínky, nebo hranolky, podle toho, jak jsou velké a jaký mají tvar. Pozor, v této fázi přípravy by se neměly solit, aby nezvlhly. Potom si rozpálíme sádlo v pánvi. Může být i olej, ale sádlo bývá chutnější a také nám více připomene klasické masové škvarky.
Když je dostatečně rozpálené, vhodíme do něho přiměřené množství hub tak, aby se houby daly snadno zamíchat.
Mícháme během procesu škvaření opakovaně, a když zezlátnou a začínají křupat, vybereme je děrovanou lžící na papírový ubrousek, aby se do něj vsáknul přebytečný tuk.
Pokud máme hub více, vhodíme do pánve další várku a opakujeme postup. Škvarečky se osolí až v této chvíli, kdy jsou hotové, a mohou se také posypat drcveným kmínem.
Podle návodu paní Jandáčkové podáváme nejlépe s chlebem a zeleninou, nic tučného typu majonézy není třeba.
Děkujeme za recept.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.