Hříbkové škvarečky

Škvarky se dělají z tučného masa, které se nakrájí na kousky a nechá se pěkně vyškvařit. Pak osolit a je hotovo, s chlebem báječná lahůdka. 

V létě můžeme vyzkoušet vyškvařit houbové úlovky.

Podle tipu naší posluchačky, paní Jaroslavy Jandáčkové, to mohou být hříbky, babky a podobné oblíbené druhy. Když jsou menší a čerstvé, je to lepší, než když přerostou a začnou měknout.

Ingredience
  • miska hub
  • sádlo
  • sůl
  • drcený kmín
  • chléb a zelenina k podávání

Houby nakrájíme na silnější plátky, klínky, nebo hranolky, podle toho, jak jsou velké a jaký mají tvar. Pozor, v této fázi přípravy by se neměly solit, aby nezvlhly. Potom si rozpálíme sádlo v pánvi. Může být i olej, ale sádlo bývá chutnější a také nám více připomene klasické masové škvarky.

Když je dostatečně rozpálené, vhodíme do něho přiměřené množství hub tak, aby se houby daly snadno zamíchat.

Mícháme během procesu škvaření opakovaně, a když zezlátnou a začínají křupat, vybereme je děrovanou lžící na papírový ubrousek, aby se do něj vsáknul přebytečný tuk.

Pokud máme hub více, vhodíme do pánve další várku a opakujeme postup. Škvarečky se osolí až v této chvíli, kdy jsou hotové, a mohou se také posypat drcveným kmínem.

Podle návodu paní Jandáčkové podáváme nejlépe s chlebem a zeleninou, nic tučného typu majonézy není třeba.

Děkujeme za recept. 

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.